Tom Ka Koong

Ahogy az araboknak a forró, erősen cukrozott mentatea, úgy ez a gőzölgő, fűszeres leves Thaiföldön elviselhetővé teszi a párás-meleg időjárást. A tom yam egy népes levescsalád. A „tom” annyit jelent, főzni, a „yam” annyit, hogy keverni, összerakni.
A tom yam levesek közt a leghíresebb a rákkal készülő, a tom yam gung, mely igazi kultikus étel, ám mivel nálunk nehezen szerezhető be a rák megfelelő minőségben - a folyamatosságról ne is beszéljünk - ezért Debrecenben a csirkés változattal találkozhatunk Tom Ka Koong néven a  Pálma Étteremben.

 

Ez a leves nem fő sokáig, kicsit hasonlóan készül a teához, „infuzionálással”. Alapját gyömbéres-thai citromfüves csirkealaplé képzi, melybe  gomba, majd az utolsó pillanatban friss koriander, kaffir limelevél, zöldcitromlé, halszósz, chili és kókusztej kerül. Az íze egyszerre édes és savanykás, csípős és lágy, ebben a nyári melegben helyreállítja hőháztartásunkat  és felfrissíti az elmét is. Vizsgaidőszakban vagy a nők nehéz napjain abszolút ajánlatos a fogyasztása. A belefőtt limelevelet és thai citromfüvet ne akarjuk megenni, ezek csak az ízesítésre szolgálnak.

 

Tom Ka Koong

ejtsd: kung

Thaiföldön is készítik rák nélkül, vegyes tenger gyümölcseivel (tom yam talay, tom yam po taek), feszes húsú tengeri halakkal (tom yam pla) is. De készítik édes vízi halból is. A lényeg, hogy tartalmazzon thai citromfüvet, kaffir limelevelet és galanga gyökeret, amelyet itthon gyömbérrel helyettesíthetünk.

 

Kaffir limelevél
Thai citromfű


A thai citromfű, avagy a lemon grass nem ugyanaz, mint a mi citromfüvünk, a melissa! Általában a Metroból szerezhető be, de olykor a Sparban is rábukkanhatunk igen borsos áron. A thai citromfű kiválóan illik szárnyasokhoz, halakhoz és a tenger gyümölcseihez. Levesbe az öregebb, fásabb részét kissé megkloppfolva egészben szokás belefőzni.

 

 

Tekintse meg a Pálma Étterem étlapját!

 

 

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics