Spárgaláz

Gyakran esznek Önök spárgát? Szinte biztos vagyok benne, hogy a válasz nemleges. Ráadásul a kérdés sem helyes igazán, inkább úgy kellene feltenni: gyakran eszik Ön spárgát májusban? Ugyanis ez az a hónap, amikor szezonja van a növénynek. Sajnos azonban jó esély van arra, hogy a második kérdésre is nemmel válaszol, ugyanis a magyarok körében nem túl népszerű ez az étek: az itthon termelt kiváló minőségű zöldség nagy része külföldre vándorol. Épp itt az ideje tehát, hogy egy kis hírverést csináljunk a spárga javára!

 

Az elnevezés a görög „asparagos” szóból ered, ami annyit tesz: fiatal hajtás. Európában a legtöbb nyelven ennek az elnevezésnek valamilyen változata szerepel. Eleinte gyógyhatása miatt hasznosították, majd később a rómaiak vezették be a konyhai alapanyagok közé.

 

Hazánkban már a 15. századtól ismert, de egészen a 20. századig csak a nemesek kiváltsága volt. Termelése odafigyelést igényel, betakarítása pedig igen fáradságos, különösen, ha fehér spárgáról van szó: a növények ugyanis a homokos talaj felszíne alatt találhatóak, ezért egyenként kell kiásni őket és ellenőrizni az érettség fokát. Ráadásul gyorsan kell dolgozni, mert a spárga is gyorsan érik, a túlérett termés pedig nehezen eladható. A zöld spárgával kicsit könnyebb a helyzet: ez a felszín felett növekszik, és csak arra kell ügyelni, hogy a feje ne nyíljon ki az érés során.

 

Zsenge tavaszi íze mellett nagyon egészséges is: többféle vitamin található benne (A, B1, B2, C, E), folsavban, kalciumban, káliumban gazdag, ráadásul a fogyókúrázók álma, mert koleszterint, cukrot, zsírt szinte egyáltalán nem tartalmaz. A népi gyógyászatban vízhajtóként és a vesekő ellenszereként ismert, ebből kifolyólag pedig a méregtelenítést is segíti.

Ha vásárolunk, minél zsengébb példányokat válasszunk, ezek a legízletesebbek. Mindig nézzük meg a növények szárát, ez a lehető legkevésbé legyen beszáradva, így győződhetünk meg arról, hogy valóban friss terméssel van dolgunk.

 

A spárga művészeket is megihletett már a történelem során: Édouoard Manet francia festő két képet is festett róla, Achille Campanile olasz író pedig könyvet írt „A spárga és a lélek halhatatlansága” címmel. Hogy mi köze a két dolognak egymáshoz? A kötet végére kiderül: Campanile azzal zárja írását, hogy a témát minden oldalról megvizsgálva nyugodtan kijelenthetjük: a spárgának semmi köze nincs a lélek halhatatlanságához…

 

 

Ha felkeltette érdeklődését a növény, de nem jár piacra, és esze ágában sincs a spárga tisztításával bíbelődni, akkor sem kell lemaradnia a zöldség friss tavaszi ízéről. A Belga Étterem két kiváló ételkölteményt kínál spárga körítéssel, és bizonyára senki nem fog csalódni a szakértő kezek által elkészített fogásokban.

 

Rozmaringgal pácolt báránykaraj

sajtos morzsában sütve tőkegombamártással, szalonnás burgonyával, spárgával,

vajas répával

Rozmaringgal pácolt báránykaraj roséra sütve tőkegombamártással, szalonnás burgonyával, spárgával, vajas répával (képen)

 

Aki pedig a kóstolás után kedvet kapott, az siessen a piacra – ha májusban lemarad, egész évre lemarad!

 

(2012-05-04)

(janetonic)

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics