Kőkorszaki étrend - út az egészség felé

Hetek óta járjuk az éttermeket, felkutatva azokat az ételeket, melyek kímélőek a gyomor számára és fogyasztásukkal a mérleg is kevesebbet mutat. Ezúttal a Melange Kávéházat kerestük fel.

Súlyvesztés, kirobbanó energia, édes alvás – ilyen és ehhez hasonló pozitív tapasztalatokról számolnak be a paleolit étrend követői. A módszer bevezetése hazánkba Szendi Gábor nevéhez fűződik és néhány év alatt számos követője akadt az őskori táplálkozásnak. Bevallom őszintén, én csak a közelmúltban hallottam a paleo étkezésről, így az elmúlt hetekben átolvastam a szerző könyveit, és végigböngésztem megannyi témába vágó fórumozó hozzászólásait. Ami meglepett, negatív hatásokról nem volt bejegyzés.

 

A lényeg…

A paleolit étrendet követve csak olyan ételeket fogyasztunk, amiket már őseink a paleolitikum idején, vagyis 2,4 millió évvel ezelőtt is megtaláltak a természetben, vadászó-gyűjtögető életmódjuk során. Azzal táplálkoztak, amihez puszta kezükkel és kezdetleges szerszámaikkal hozzáfértek: bogyókat, gyümölcsöket, zöldségféléket, húst és halat. Nem voltak elhízva, nem kínozta őket szívbetegség, cukorbetegség, migrén stb. és nem ismerték a finomított, feldolgozott élelmiszereket sem. 

A három alapanyag, ami a paleolit táplálkozás alapját képezi: a húsok, a zöldségek, valamint a gyümölcsök. El kell hagyni a tejet és a tejtermékeket, gabonaféléket, hüvelyeseket, cukrot, burgonyát.  Akkor mit lehet fogyasztani? Sok gyümölcsöt (alma, banán, cseresznye, körte mandarin, meggy stb.), rengeteg zöldséget (brokkoli, cukkini, fokhagyma, gomba, káposzta, karalábé, paradicsom stb.), magvakat, cukor helyett xilitet vagy nyírfacukorot, olivaolajat, kompromisszumként keménysajtokat és persze húst. Jó sok húst! A ma élő természeti népek vizsgálata azt mutatja, hogy étkezésük összetétele 60 %-ban állati fehérje és zsír, továbbá 40% zöldség, gyümölcs volt, és sokkal egészségesebbek voltak, mint mi, mentesek mindenféle civilizációs betegségtől.

A paleolit módszer követése lenne egészségünk záloga? Úgy vélem egy próbát megér, különösen azok számára, akik valamilyen betegséggel küzdenek vagy karcsúbb derékra vágynak.

 

 

Paleolit menü a Melange Kávéházban

A Melange Kávéház már egy éve kínálja az „ősi” menüt. Az étterembe való bevezetését megelőzte a tulajdonosnő, Tiszáné Éva próbája. Az egészséges életmód iránti igényét a paleo ételek fogyasztásában találta meg. Konyhájának polcairól lekerült a gabona, az olaj, a burgonya, a borsó, helyette kacsazsírral, kókuszolajjal főz, a lisztet felváltotta a darált mandula, dió – csakhogy néhány alapanyag változást említsünk. Az étrend pozitív hatásainak megnyilvánulása saját életében, arra ösztönözte, hogy vendégeivel is megismertesse, paleo menü formájában.

A Tulajdonosnő elmondta, hogy azért nagyszerű ez az étrend, mert különféle olyan problémát – cukorbetegség, köszvény, szívbetegség, magas vérnyomás stb. - meg tud oldani, ami alapvetően a táplálkozásunkból ered. Pozitív mellékhatása a súlyvesztés, ugyan nem diéta.

 

 

Hogyan kezdje el?

A megannyi pozitív felépülés szinte mindenkit arra sarkal, hogy változtasson étkezési szokásain. Vannak emberek, akik azonnal belevágnak, kisöprik a konyhájukból az összes káros nyersanyagot; mások hetekig-hónapokig fontolgatják, mit és hogyan fognak csinálni; az elszántabbak pedig pár hét leforgása alatt teljesen áttérnek az új ételmódra. Nem könnyű a váltás, tudatosságot, fegyelmezettséget kíván.

Ha Önök az ismerkedők csoportjába tartoznak, vagy nem áll módjukban naponta főzni remek lehetőség a Melange Kávéház paleolit menüje. A Tulajdonosnő az étterem konyháján fellelhető alapanyagokból állítja össze a paleo menüt, Szendi Gábor könyvének és internetes oldalának ajánlásával.

A szakácsok a leves sűrítését magával a turmixolt zöldséggel oldják meg, cukor helyett nyírfacukrot használnak, a margarint és az olajat kókuszzsírral pótolják, a lisztet felváltja a zabliszt.

A burgonya és rizs köretet lecserélik zöldségre, gyümölcsre annak szellemében, hogy minél teljesebben kövessék a paleolit étkezés szabályait.

 

Kedves Olvasóink! Itt a lehetőség, hogy tegyenek egy lépést szervezetük megbecsüléséért! Kóstolják meg a paleolit menüt a Melange Kávéházban, de összefogva kollegákkal vagy szomszédokkal 4 adagtól díjmentesen kiszállítják Önöknek. S ha ízlik, rendeljék meg egy hétre!

 

(2013-02-13)

-eSBé-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics