Hol dohányozzak? A debreceni éttermek üzletvezetői megmondják 2. rész

 

Folytatjuk „Hol dohányozzak?” körképünket. Tudják, ez év január 1-jétől az éttermek füstmentesek! A múlt alkalommal megkérdezett üzletvezetők a törvény rendelkezéseit megértő, vagy cigarettájukat mellőző vendégekről számoltak be. Az utóbbi jó, nagyon jó, hiszen februártól újabb csapás éri a füstölgőket. A dohánytermékek jövedéki adó emelkedése miatt dobozonként 50-60 forintos drágulással kell számolni.

 

 

eltűntek a hamutálak...

A Garda Étterem és Pizzéria üzletvezetője, Drabik László az alábbiak szerint tájékoztat bennünket:

Körülbelül egy évvel ezelőtt kezdtem hozzászokatni vendégeimet a gondolathoz, miszerint a Garda, 2012 első napjától teljesen füstmentes étterem lesz. A cigistoptól eltekintve sem volt jellemző a dohányzás a vendégeink körében, mivel mi egy családias étterem vagyunk, a minket választó kedves vendégek legalább 80 %-a étkezni jár hozzánk. A törvény hatályba lépése előtt kicsit tartottam attól, hogy a vendégek száma némileg csökken, nem így lett, de tudok olyan vendéglátóhelyről, ahol a forgalom csökkent. Cigarettáról le nem mondó vendégeink a teraszon fújhatják a füstöt, egészen a terasz nyitásáig, vagy az elektromos cigarettát választják alternatívaként, mint tette ezt egy jó barátom is.

 

itt már kellemesebb lesz dohányozni...

Vajda Józsefet, a Viktória Étterem üzletvezetőjét is megkérdeztük:

A nem dohányzók védelméről alkotott törvény a Viktória Éttermet igazából nem érintette. A vendégek január 1-je előtt sem dohányoztak az étteremben, igyekeztük a vendégeket a tiszta levegőhöz szokatni, ahol csak a friss étel illata szál. Ebből kifolyólag a vendégek nem háborognak, nem problémáznak azon, hogy ki kell menni, bár azt többen megjegyzik, hogy télen kicsit körülményesebb, viszont így kevesebben szívnak, mintha végig bent lennének az étteremben, azaz nem csak a nem dohányzókat, de maguk egészségét is kímélik. Úgy tűnik a dohányzási tilalom nem adta fel a leckét a vendégeknek, mindenki elfogadja és betartja a szabályozást. 

 

 

Victory caffé mellé jólesik egy cigi...

A Paripa Csárda üzletvezetője, Molnár László a következőképpen reagált:

Éttermünkben pillanatnyilag lehet dohányozni, de természetesen tisztában vagyunk a törvény rendelkezéseivel.

Az antsz.hu oldalon az átmeneti rendelkezések alcím alatt az alábbiak olvashatjuk:

A 2012. januártól bevezetett szigorításokat az egészségügyi államigazgatási szerv (a megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei) ellenőrzi, azonban 2012. március 31-ig egészségvédelmi bírságot nem szab ki. Ha a hatóság olyan jogsértést, kötelezettségszegést észlel, amely helyszínen orvosolható, erre végzésben hívja fel az érintett figyelmét és kötelezi a jogszabályban foglaltak betartására. Ezen esetben az ilyen helyeken számítani lehet arra, hogy 2012. áprilisától ismételt ellenőrzésre kerülhet sor.

 

 

Vajon lesz visszatartó ereje a szeptembertől képekkel is illusztrált csomagolásnak?

A kormány döntése alapján csak képes egészségvédő figyelmeztetésekkel ellátott csomagolású dohánytermékeket lehet gyártani szeptembertől, és 2013-tól csak ilyen csomagolású termék hozható forgalomba.

Forrás: Magyar Közlöny

A dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban így Magyarországon is. Sajnos hazánk a dohányzási szokásokat tekintve az EU27 országok közül 25. a listában, a lakosság 38%-a dohányzik, 15%-a korábban dohányzott, de már leszokott és csupán 47%-a, aki sohasem dohányzott élete során. A nők és a férfiak napi átlag cigarettafogyasztása az unió átlaga feletti.              Forrás: antsz.hu

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics