Hogyan rendeljünk bort egy étteremben?

 

Egy jó étteremben minden borivó megtalálja a maga borát, a kezdőktől a valódi szakértőkig. Minél precízebben kommunikáljuk a felszolgálónak vagy sommelier-nek az igényeinket, annál nagyobb eséllyel fogunk olyan bort kapni, amilyet szeretnénk.

A Paripa Csárda remek magyaros ételeihez nem nehéz bort választani, de ha bizonytalanok vagyunk a felszolgálók készséggel állnak szolgálatunka. Kedvcsinálónak az étlapjukon is szereplő két „markáns” fogásukhoz is ajánlunk borokat…

 

 

1. Gondoljuk ki előre, hogy milyen ételhez szeretnénk párosítani a bort. Tudjunk meg többet annál, hogy vöröset vagy fehéret akarunk inni; gondoljunk az évjáratra, arra, hogy könnyű vagy nehéz fogást szeretnénk-e enni, és hogy mennyit szándékozunk költeni.

 

2. Nyugodtan beszélgessünk a felszolgálóval vagy a sommelier-rel. Azért van ott, hogy segítsen a legjobb döntést meghoznunk, az adott árkategórián belül.

 

3. Tanuljuk meg a szakkifejezéseket. Lehetőleg precízen beszéljünk a sommelier-rel, hogy a lehető legpontosabban megértse, mit szeretnénk. (Például: „Szeretnék egy bort, ami megállja a helyét a szarvashús mellett, ami nem túl savas és 4000 Ft alatt maradnék üvegenként.)

 

 

A Paripa Csárda egyik emblematikus ételéhez, a

"Kemencés csülökhöz"

remekül illik a "ház bora"!

 

4. Tanuljuk meg a borokhoz kapcsolódó jellemzőket: gyümölcsös, füstös, strukturált, citrusos, krémes, ragyogó, pezsdítő, telt, stb.

 

5. Osszuk meg véleményünket és érdeklődési körünket a sommelier-vel. Szeretnek a borok bonyolultságáról beszélni, még az amatőrökkel is.

 

6. Ha jó étteremben járunk, nyugodtan bízzuk a döntést az étterem csapatára. Biztosan profik.

 

Extra információk:

 

- Ne habozzunk megosztani szakértelmünk szintjét a borszakértővel. Egy profi segíteni akar majd, hogy megértsük, mit és miért rendeljünk. Semmi baj nincs azzal, hogy nem értünk a témához.

 

- Az éttermi vendégek 95 százaléka a borválasztást az étteremre bízza.

 

 

A frissen sült, forró és ropogós csörögéhez

természetesen édes bor dukál!

 

 

- Szabályozzuk a bor mennyiségét a poharunkban. Ahhoz, hogy jobban megértsük a bor komplexitását, egyszerre csak kis adagokat töltsünk a boros pohárba.

 

- Kutassunk egy kicsit a borok után, amik felkeltették a figyelmünket. Ha például olyan étterembe megyünk, ami az észak-olasz konyhára specializálódott, akkor jó ötlet lehet utána nézni, hogy milyen borok származnak ebből a régióból. Így még profibban választhatunk kiegészítőt a vacsoránk mellé.

 

 

 

 

(2011-09-30)

 

 

 

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics