Fogas és a szépia randevúja

Mi az: könnyű, ízletes és zsírszegény? Hal.

Sokan már a halászlé és a rántott hal említése után megtorpannak a halételek felsorolásában, pedig nem véletlenül szorgalmazzák dietetikusok a halfogyasztás rendszeresítését mindennapjainkban. A halak húsa laza szerkezetű, könnyen emészthető, magas a víztartalma. Kedvező energia- és zsír-, fehérjetartalma révén a fogyókúrázók étrendjébe is jól beilleszthető.

Már csak ezekért is érdemes kipróbálni a Pálma Étterem roston sült fogasfilé grillezett szépianyárssal fokhagymás olívás, sültpaprikás spagettivel ételét.

 

A beszédes képeket - melyek megmutatják hogyan készül-e fogás a Pálma Étteremben - előze meg néhány információ a két fontos alapanyagról. Mit érdemes tudni a fogasról és a szépiáról, ami egyébként tintahal.

 

A menekülő szépia tintazacskójából barnás festékfelhőt bocsát ki, amely függönyszerűen elrejti üldözője elől. Még valamiről nevezetes ez az általában 35 cm hosszú, ovális testű, tízkarú lábasfejű: csodálatos színváltoztató képességéről. Teste nyugalmi állapotában felül barnássárga, alul szürkésfehér színű. Amikor felingerelik, sötét gesztenyebarna és rezes ragyogású sávok jelennek meg a hátán, szüntelen mozgásban levő, hullámos úszói pedig lila szegélyűvé és foltossá válnak.

 

A süllő egyik legnemesebb hazai ragadozó halunk.  Feje hosszúkás, háta szürkészöld, oldala ezüstös színű, szája csúcsbanyíló. A hátán kb. 10-12 sötét sáv látható, hátúszói és farokúszója is foltos. Színe élőhelyenként változó amit a víz jellege és aljzata befolyásol. A másfél kilósnál nagyobb példányokat "fogasnak" vagy "fogassüllőnek" nevezik. Ezt a nevet a szájában levő 4 darab kapófogairól kapta (2 felül, 2 lent) melyek segítségével zsákmányol.

 

Szerezze meg Ön is ezt a nagyszerű fogást! Így készül:

 

 

 


(2012-04-19)

-eSBé-

 

 

 

 

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics