Bor dilemma

Sokan esküsznek még rá, hogy a bor és étel párosítása szabályokon alapul. Manapság azonban egyre többen vannak azok, akik szerint a szigorú tiltások és szabályok kora lejárt. A mindennapjainkban  sok mindent lazábban kezelünk és bátran alakítjuk ki saját ízlésünket nemcsak az öltözködésben, hanem az étkezéseink alkalmával is. Egy-egy ismert étel különleges meglepetéseket is tartogathat, ha egy olyan borral kísérjük, amit a szigorú szakemberek sikítva ütnének ki a kezünkből. Szerencsére az éttermekben már senki nem botránkozik meg azon, ha szárnyashúshoz vörösbort rendelünk, vagy ha a desszertnél figyelmen kívül hagyjuk a Tokajit.

Barabás Zoltán a Barabás Étterem tulajdonosa szerint csak egy szabály van a borok tekintetében: felejtsük el örökre az édes és félédes vörösborokat, inkább kísérletezzünk egy könnyed Sillerrel, vagy válasszunk a már nagy választékban kapható késői szüretelésű borok közül. Azok, akik még nem mernek nekilátni a szabad kísérletezéshez, összeállításunkból ötletet meríthetnek.

  • Salátáknál egyértelműen könnyű, száraz fehérborban kell gondolkoznunk, főleg ha valamilyen gyümölcs is szerepel az összeállításban.
  • Grillezett halaknál már lehetünk merészebbek, és kérhetünk karakteresebb, tokaji borvidékről származó fehérbort.
  • Szárnyashúsok esetében fontos szempont a technológia, amivel az étel készült (párolt, sütött, grillezett), és ennek megfeleően az egészen könnyed reduktív boroktól a hordós érlelésű fehér borokig mindent kipróbálhatunk.
  • A sertéshús alapú ételeknél bár még mindig alapvetően fehérbort választunk,  ha ragu vagy mártásos alapú az ebből készült fogás vagy köret, akkor bátran kérhetünk rosé-t.
  • Marha-, és birkahúsból készült ételekhez vörösbort ajánlunk, a nehezebb pörköltekhez barikolt vörösbort, egy tatárbifsztekhez viszont a már egyre nagyobb számban megtalálható könnyű vörösbort.
  • A bárányhús kicsit kényesebb, mint a marha és a birka, ezért ehhez teltebb fehérborokat, rosé-t ajánlunk, ha pedig csak azért is vörössel innánk, akkor a Pinot Noir és a Cabernet jöhetne szóba.
  • Amikor elérünk a desszerthez, merjünk kilépni a Tokaji árnyékából, és válasszunk a gyümölcsös jegyeket hordozó késői szüretelésű borok közül, ha pedig keserű csokoládé alapú desszertet rendelünk, egy izgalmas száraz vörösborral tegyük fel rá a koronát.
 
Végül néhány étel-bor párosítás azoknak, akik biztosra akarnak menni:

Barabás Étterem – Harcsa tatár dióolajos zellersalátával – St. Andrea Napbor

Calico Jack Pub – Libamájszeletek pirított kalácson fügelekvárral, friss salátával – Szeremley Rizling

Chili Café – Csirkefajitas – Dúzsi Kékfrankos Rosé 2010.

Garda Étterem & Pizzéria – Panírozott rákolló jégsalátával, kukoricával, paradicsommal és juhtúrós öntettel – György Villa Chardonay

Lucullus – Borjúpaprikás galuskával – Bock Cabernet Sauvignon 2008

Paripa Csárda – Mustáros, rozmaringos báránycomb – Vylyan Portugieser 2009.

Pálma Étterem – Zöldséges burrito – Béla és Bandi Pinot Gris 2008.

Play Pub – Zöldcitromos pite – Ludányi-Mátraaljai Sárgamuskotály

Viktória Étterem – Epres mascarponekrémmel rétegzett ostyalapok, mentás barackpürével – Tokaji Szamorodni Édes, Chateau-Megyer 2002.
 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics