Édes bazsalikom

Mint megtudtam Kövér Sándortól - a Pálma Étterem séfjétől -, az olasz konyha kedvelt fűszernövényének felhasználási lehetőségei túlmutatnak a tészták és szószok ízesítésén. Bátran használhatjuk sütemények,tortakrémek ízesítésére, ám ha nem szeretünk pepecselni a konyhában, akkor egy légiesen könnyed és krémes desszert formájában az étteremben is megkóstolhatjuk. Tapasztalatból írom: megéri akár csak ezért betérni hozzájuk!

 

A bazsalikom Indiában már évezredekkel ezelőtt igen kedvelt fűszernövény volt. Innen került később a földközi-tengeri térségbe, majd onnan Európába, így hozzánk is. Ma számos fajtáját ismerjük, melyekből legalább kettőt a debreceni piacon is beszerezhetünk. Igen gazdag illóolaj tartalma miatt elég csak megéinteni a zöld leveleit, már árad is jellegzetes illata, melynek idegnyugtató hatása van. A stresszes életmód okozta gyomorbántalmakra is orvosság, ha leveleiből teát készítünk.

A hagyományosnak tekinthető zöld és kislevelű fajta mellett létezik bíborszínű és vöröses levélzetű bazsalikomfajták is. Illat tekintetében találhatunk citrom-,fahéj- és ánizsillatú bazsalikomot is, de a thai és a mexikói bazsalikomnak is finom fűszeres az aromája.

Konyhai felhasználás céljából saláták, tésztafélék, valamint hús-és halételek ízesítésére szokták felhasználni, ám Sándor ennél messzebb merészkedett, és a házi krémesükbe keverve egyedivé és újszerűvé varázsolta a hagyományos krémest. Porcukorral meghintett ropogós tésztalap közé teszi a bazsalikomos krémet, és az édes íz ellensúlyozása végett vadmálnaöntettel bolondítja meg. Egyszerű, elegáns és tökéletes.

 

 

 

 

További ínycsiklandó ételek a Pálma étlapján!


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics