Terasz, terasz, te csodás!

Debreceni terasz-körkép

"Bármelyik napszak alkalmas a „teraszolásra”: egy reggeli kávé éppen olyan jól tud esni, mint egy gyors menüebéd a kollégákkal valamelyik közeli étteremben. Este pedig jöhet a kényelmes családi vacsora, a romantikus randi vagy a fröccsözés-sörözés barátaink körében. És hogy általában véve milyen a jó terasz? Sokféle válasz létezik, van azonban néhány alapvető elvárás. Fontos, hogy árnyékos, kellemes helyen legyen, a környezet ne legyen túl zajos vagy zavaró, az ételre-italra pedig ne kelljen tovább várni csak azért, mert nem a belső térben foglaltunk helyet."

 

Jómagam gyerekkoromban sosem tudtam eldönteni a terasz és az erkély közti különbséget: számomra mindkettő az a hely volt, ahová a lakásból, szobából ki lehet jutni, és többé-kevésbé korlát veszi körül. Mára persze már világos, hogy erkély csak emeleten lehet. Terasz pedig nem csak otthon található, hanem számos vendéglátóhely elválaszthatatlan része is egyben.

 

 

A Belga Étterem és Söröző terasza kiváló terep a vidám hangulatú csajos csevegéseknek és haverokkal végigszurkolt focimeccseknek egyaránt.

 

Azt, hogy miért preferáljuk tavasszal-nyáron a teraszokat, nem kell sokat magyarázni. Amint beköszönt a napsütéses jó idő, az ember hirtelen rosszul érzi magát a négy fal közt – hisz ott gubbasztott egész télen. Az éttermek és kávézók szerencsére nem restek az első napsugarak hívására berendezni saját nyári terepüket, így munka után, szabadidőnkben csábítóan hívogatnak a hangulatos teraszok.

 

 

A Garda Pizzéria és Étterem teraszán csendes környezetben élvezhetjük a friss levegőt ebédünk, vacsoránk közben.

 

 

És amint helyet foglaltunk ezek valamelyikén, máris miénk a mediterrán világ illúziója, hiszen Rómában, Madridban, Párizsban ez nem csak divat, hanem maga az életforma. Amilyen természetes sokaknak a vacsorát tévé előtt fogyasztani, olyan egyértelmű délen munka után betérni egy hideg italra a legközelebb eső bárban.

 

 

A Pálma Étterem fiatalos, pörgős, zajos terasza felpezsdít

 

 

Bármelyik napszak alkalmas a „teraszolásra”: egy reggeli kávé éppen olyan jól tud esni, mint egy gyors menüebéd a kollégákkal valamelyik közeli étteremben. Este pedig jöhet a kényelmes családi vacsora, a romantikus randi vagy a fröccsözés-sörözés barátaink körében.

 

És hogy általában véve milyen a jó terasz? Sokféle válasz létezik, van azonban néhány alapvető elvárás. Fontos, hogy árnyékos, kellemes helyen legyen, a környezet ne legyen túl zajos vagy zavaró, az ételre-italra pedig ne kelljen tovább várni csak azért, mert nem a belső térben foglaltunk helyet.

 

 

A Paripa Csárdában a magyaros ételek szerelmeseinek felüdülést jelent majd egy bőséges ebéd vagy vacsora után megpihenni a kinti asztaloknál.

 

 

A teraszok általában az étterem arculatát követik: ahol ízlésbeli egység és rend uralkodik, ott nagy valószínűséggel bent is harmóniát fogunk találni. Óvakodjunk azoktól a helyektől, ahol a szupermarketek olcsó kerti bútoraival találjuk szemben magunkat. Az ilyenek valószínűleg nem sok figyelmet fordítanak a vendégek „jól-létére”.

 

Sokkal vonzóbbak a nem ad hoc módon berendezett teraszok, ahol láthatóan figyelembe vették a tervezéskor a terep adottságait, a vendégek igényeit és az étterem arculatát, ennek eredményeként pedig áldoztak a minőségre.

 

 

A Régi Vigadó óriási teraszán, gyakorlatilag semmi nincs, ami zavart kelthetne. Kiváló családok és nagyon szerelmes párok részére.

 

 

Külön „jó pontot” jelent, ha van kerti grill, koktélpult, gyermekeknek játszósarok, hiszen ezek töltik meg igazán élettel a helyet. A befektetés pedig szinte biztosan megtérül: a helybeli vendégek pozitív tapasztalatok után a hidegebb hónapokban is visszatérnek, a turisták pedig általában az első benyomás alapján teszik le a voksukat, így mindenképp fontos a „vonzó megjelenés”. Ha még szélfogó, vagy esetleg szabadtéri hősugárzó is akad, akkor a hűvösebb napokon sem kell lemondani a terasz élményéről.

 

 

A Viktória Étterem hosszú teraszán esténként saját házi zenekaruk szolgáltatja az nosztalgiazenét.

 

 

Válogassunk tehát kedvünkre, és ne hagyjuk azt sem, hogy a rossz idő kedvünket szegje: a meleg nyári zivatar egy fedett teraszról nézve már nem is olyan barátságtalan dolog!

 

A következő cikkekben sorra vesszük, mit kínálnak nekünk Debrecen legjobb éttermeinek teraszán!

 

- janetonic -

(2011-08-06)

 

 

 

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics