Sokféle szakácskönyv van, a vásárláskor érdemes odafigyelni a részletekre

.

Már csak pár nap, és megszabadíthatjuk a karácsonyfa alatt lévő ajándékokat a szép csomagolópapírtól, a hozzá illő masnitól, miközben azon gondolkodunk, vajon mi lehet az? Persze mindezt megelőzi az agyalás, hogy ki, minek örülne a legjobban. A szerkesztőségünkben dolgozó újságírók előnyben részesítik a praktikus ajándékokat, így tevékenységünkhöz kapcsolódóan mi mást ajánlhatnánk meglepetésként, mint szakácskönyvet.

 

Enni jó dolog, és valljuk be őszintén, az emberek többsége szereti a hasát. Mivel adni is szeretünk, szívesen örvendeztetjük meg családunkat, barátainkat finom főztünkkel. Ehhez viszont sok időt igénybe vevő gyakorlás, valamint jó receptek tartalmazó szakácskönyv kell. Az óra átállításában segíteni nem tudunk, de a megfelelő szakácskönyv kiválasztásához adunk pár tippet. A témáról Rédai Attilával, a Calico Jack Pub konyhafőnökével beszélgettünk.

 

D.É.: Karácsonykor sokan ajándékoznak szakácskönyvet szeretteiknek. Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a vásárláskor?

R.A.: A választék nagyon gazdag. Vannak olyanok, melyek kifejezetten részletesek, még azt is leírják, hogyan kell szétbontani egy csirkét. Ezekkel leginkább a kezdőket, a konyhában még csak tapogatózókat érdemes meglepni. Vannak olyanok is, ahol a receptúrákat csak nagyjából írják le, így ha valaki nem tud egy alapfogást, akkor könnyen elronthatja az ételt és nem tudja használni a könyvet. Tudni kell, hogy az illető néha fogja csak fellapozni vagy a mindennapokban használni, valamint mennyire jártas a konyhában.

 

D.É.: Ma már egy valóságshow-ból kilépő személy is kiadja a saját szakácskönyvét. Lényeges, hogy szakember vagy híresség írta-e a könyvet?

R.A.: A háziasszonyok az ismert emberek által íródottakat részesítik előnyben, mert ők a televízióban nekik főznek. Az viszont sajnálatos, hogy ma már mindenki ír szakácskönyvet.

 

 

D.É: Fontosak a receptekhez tartozó képek?

R.A.: Egy háziasszonynak nem feltétlenül a kész étel képére van szüksége, mert nagy esély van arra, hogy nem úgy fogja tálalni, azzal a díszítéssel, amit a könyvben lát. Sokkal többre megy a fázisfotókkal. Egy jó szakács viszont ötleteket kaphat a képeket megnézve. Nem attól lesz jól használható egy könyv, hogy tele van tűzdelve fotókkal.

 

D.É.: Milyen szakácskönyvet olvas a főzésben profi szakember?

R.A.: Az ünnepek közeledtével én is fellapozok néhány szakácskönyvet és ötleteket merítek. Van egy, amit nagyon szeretek, az a címe, hogy Halak könyve. Ezer recept van benne, mindenféle halhoz. Már három éve olvasom. Egyéb könyveket is folyamatosan használok, például Gordon Ramsay-től a Vasárnapi ebédet, amiben előétel, főétel, illetve desszert is van, de tőle a Háromcsillagos séfet is kedvelem.

 

D.É.: Valamikor belelapozhatunk majd egy Rédai Attila neve alatt futóba is?

R.A.: Előbb vagy utóbb igen. Egyébként egy kemencés könyv elkészítésében 100 étellel korábban már közreműködtem. Mindet lesütöttük, lefotóztuk, leírtuk a receptúrát és az elkészítés minden mozzanatát. Két hét aktív munka volt, és utána még öt hónap, mire a nyomdába került, mert ez nagyon sok munkát igényel. Az én könyvemben minden ételemhez egy történet fog kapcsolódni és azokat a tapasztalatokat tartalmazza majd, amikkel az elmúlt 20 évben a munkám során találkoztam.

 

-Nitta-

 

Az a cikk legalább 2 éve nem frissült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics