Milyen a háziasszony ideális kisokosa?

Biztos előfordult már Önökkel is, hogy nem volt ötletük a másnapi ebédhez, esetleg elakadtak a főzésben. Ilyenkor kérhetünk telefonos segítséget vagy fellapozhatunk egy szakácskönyvet.

Kezdetben a csak szöveget tartalmazó irományok jelentek meg, de azóta már képes szakács- és süteményes könyvek garmadával találkozhatunk egy könyvesboltban. A választék igen nagy, de hogy milyet érdemes venni, arról a receptek világában élő profit kérdeztem.

 

Kövér Sándor, a Pálma Étterem séfje szokott saját részre szakácskönyvet vásárolni, és előfordul az is, hogy barátait ajándékozza meg ezzel. Ő maga azokat szereti, melyek fotókat tartalmaznak, közérthetően vannak benne megfogalmazva a receptek, de ha mégis akad bonyolultabb rész, fontosnak tartja, hogy legyen magyarázat hozzáfűzve.

 

Érdeklődtem a konyhafőnöktől arról, hogy mi a véleménye azokról a receptes könyvekről, melyeket celebjeink dobnak piacra. A válasz mosolygósra sikeredett: „Én sem éneklek. Már a zeneiskolában is azt mondták, hogy elég, ha csak a szöveget mondom. Akkor kezdjenek el ők szakácskönyvet írni, amikor én kiadom az első CD-met.”

 

Az interneten tömérdek recepttel találkozhatunk. Megszámolhatatlan azoknak a honlapoknak a száma, ahol tematikusan szerkesztve olvashatjuk a finom ételek hozzávalóit, elkészítésének menetét, és kedvünkre böngészhetünk közöttük. Adódott tehát a kérdés: ha a világhálón mindent megtalálunk, akkor egyáltalán szükség van-e még a papír alapú kisokosokra? „A minőségi szakácskönyvek nem tölthetőek le a netről, azokat csak megvásárolni lehet. Minőségi címszó alatt azokat értem, melyek különleges recepteket, sütési eljárásokat tartalmaznak. A vérprofi külföldi séfek könyvei tartoznak ebbe a kategóriába.”

 

Egy átlagos háziasszony tökéletes szakácskönyvének öt pontja a következő:

  • a teljesen kezdő is talál útmutatást, technológiai leírást a kinézett recepthez,
  • illusztrációkkal, fázisfotókkal színesített,
  • világos, célravezető, még egy, a konyhában nem túl otthonosan mozgó leendő konyhatündér is bátran nekiállhat a főzőcskézéshez,
  • a receptek érthetőek, használhatóak, érdekesek és változatosak,
  • a könyvben található alapanyagok könnyen beszerezhetőek.

Minden kezdett nehéz lehet.

 

Kövér Sándor elárulta, hogy gondolkozott már egy saját recepteket tartalmazó szakácskönyv kiadásán. Mindez egyelőre még csak terv, de a debreceniettermek.hu szerkesztői sok sikert kívánnak a megvalósításhoz, mert örömmel lapoznának bele a Pálma Étterem séfjének receptes könyvébe.

 

(2013-01-27)

-Nitta-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics