Felmelegíti és ünnepi hangulatba hozza...

Az olykor dermesztő hideg ellenére a télnek is meg van a maga varázsa. A fehérbe öltözött táj, az adventi gyertyák lobogó lángja és a karácsonyi hangulat egybeolvad a testünket, lelkünket melegen ölelgető forralt borral. A hideg és  sötét elleni védekezésül ösztönösen nyúlunk egy pohár forró ital után. S mi deríthet minket jobb kedvre a karácsonyi vásárlás, hógolyózás közben, a sült kolbász mellé, mint egy csodás, meleg, fűszeresen illatozó bor?

 

Mindenkinek meg van az egyedi, utánozhatatlan forralt bor receptje, csakúgy, mint a debreceni éttermeknek. Cseppjeiben benne van a hagyomány, a tájanként eltérő szokások, a szakácsok szájíze, de mindegyik ital hozzávalója a bor, és a forróság. Ezentúl mi kerül még bele? Számos fűszer, cukor gyümölcs, azok levele, magja, héja.

 

 

Ezt az alkoholos téli italt a világ legtöbb pontján ismerik, és előszeretettel fogyasztják különösen karácsony környékén.

A tökéletes forralt bor megalkotásának lényeges szempontja a kifogástalan minőségű, mellékíztől mentes boralap. A fajta kiválasztásának csak az ízlés szab határt. Ritkán, de készül fehérborból, de sokkal jellemzőbb a vörösbor használata, ezen belül is a testesebb, akár robosztus, karcos vörösborokat tartják a legalkalmasabbnak e célra. A fűszereket általában a borral együtt hevítik fel, nem túl nagy lángon, de alternatív módszer lehet, hogy a fűszereket vízben főzzik meg, esszenciát létrehozva, s ezt keverik össze a melegített borral. Fontos szabály, hogy nevével ellentétben a bort nem szabad felforralni, mert az alkohol forráspontja alacsonyabb, mint a vízé! Az elkészült ital hígítható vízzel vagy teával, erősíthető brandyvel, vodkával.

A gyümölcsök közül a legfontosabb a narancshéj, emellett sok recept használ citromhéjat és persze a fűszerek garmadáját: fahéjrúd, szegfűszeg, vaníliarúd, kardamom, ánizs, gyömbér, szerecsendió, sőt, akár babérlevél.

 

Barabás Étterem

Főtéren kapható

200 Ft/dl

Régi Posta Étterem

Kockázott naranccsal

450 Ft/4 dl

Paripa Csárda

"Házi Othello"-ból készítve

150 Ft/dl

Melange Kávéház

A séf titkos receptje alapján.

480 Ft/2 dl

Belga Étterem

Étteremben fogyasztható

290 Ft

Régi Vigadó

Cabernet Savignon borból

230 Ft/dl

 

Így az ünnepi felhajtás előtt, és közben nincs is jobb program, mint betérni a Debreceni Éttermek egyikébe egy jó forralt bort kortyolgatni. Tegye meg, mert az éttermek titkos recepjeit nem sikerült megszerznünk, így Önöknek kell kóstolni...

 

(2012-12-10)

-eSBé-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics