MÁScarpone – a Viktória étteremben

Csütörtökönként "Zs" menü a Viktóriában!

„A számtalan tiramisu változat közepette találtam egy éttermet, ahol másként használják fel a mascarponét. Ellátogattam a Viktóriába és megkértem a séfet, hogy valamelyest avasson be mascarponés édességük rejtelmébe. Tóth Lajos mesterszakács elmondta, hogy az étlapjukon szereplőEpres mascarpone krémmel rétegezett ostyalapok, mentás barackpürével”, hideg desszert, ami mindig frissen készül és a Viktória étterem egyik „sztár” édessége. A vendégek még ebben a hűvös nyárban sem tudnak ellenállni a csábításának.”

 

A mascarponéról az emberek többségének, biztosan a tiramisu jut az eszébe. Ízig-vérig talján alapanyag, miből egyenesen következik, hogy a „szegények konyhája” - cuccina povera- ezernyi lehetőséget kínál a mascarpone felhasználására.

 

A mascarponét édes és sós ételek elkészítéséhez egyaránt használjuk….nem igazi sajt,…a teheneket speciális füvekből, fűszernövényekből és virágokból álló étrenden tartják”- írja Ízek Itáliája című könyvében Giorgio Locatelli. Egyesek szerint, neve a mascarpia szóból ered, ami a ricotta egyik dialektusából származik, de az is lehet, hogy e krémes finomság neve a mas que bueno (több mint jó) spanyol kifejezésből, Lombardia spanyol hódoltsága alatt született.

 

 

A XVI század óta, nagyot lépett a világ, így már nem csak a spanyol hódítók és a taljánok élvezhetik a mascarpone nyújtotta örömöket, itthon is könnyűszerrel beszerezhető.

 

A számtalan tiramisu változat közepette találtam egy éttermet, ahol másként használják fel a mascarponét. Ellátogattam a Viktóriába és megkértem a séfet, hogy valamelyest avasson be mascarponés édességük rejtelmébe.

 

 

Tóth Lajos mesterszakács elmondta, hogy az étlapjukon szereplő „Epres mascarpone krémmel rétegezett ostyalapok, mentás barackpürével”, hideg desszert, ami mindig frissen készül és a Viktória étterem egyik „sztár” édessége. A vendégek még ebben a hűvös nyárban sem tudnak ellenállni a csábításának.

 

 

A bevezető után kíváncsian figyeltem a folytatást. A mesterszakács először epret pürésített, amit elkevert a mascarponéval és frissen felvert tejszínhabbal lazított. Ezután, piff-paff, barackot hámozott, kevés sárgabarackízzel, egy titkos hozzávaló fűszerrel és mentalevéllel mixelte. Ezután már „csak” összerakta a desszertet. Az epres krémet édes fagylalt tölcsérbe töltötte, a barackos mártással körbehúzta, majd eperrel és tejszínhabbal díszítette.

 

 

Olaszos egyszerűséggel készült, mégis pazar édességet tálalt elém. A töltelék epres gyümölcsös ízéhez, könnyű állagához, harmonikusan igazodik az édes, roppanós ostya, amit szolidan kísér a mentás barack aroma.

 

Az étterem vendégeinek azt tanácsolom: ügyeljenek arra, hogy a bőséges viktóriás adagok után, még maradjon egy kevés hely ennek a mesteri desszertnek!

 

 

 

-hSéf-

(2011-08-23)

 

 

 

 


BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics