Csütörtökön Zs menü a Viktóriában

Kéthetente csütörtökön a szokásos törzsgárda mellett a Zs menü rajongóit is megtalálhatjuk a Viktória Étteremben, ahol az üzletvezető szívélyes fogadtatása minden gondunkat elfeledteti. Amint barátnőm társaságában belépek az étterembe, az üzletvezető az asztalhoz kísér, és már kérdezi is: "Isztok egy bambit a Zs menü mellé?" Mosolyogva helyeslünk, és bár -munkaidőben is- egy hideg habos sörnek örülnénk a legjobban, rendelünk egy pohár szódát, legalább a buborékélmény legyen meg. A Zs annyit takar, hogy zsidó. A menü pedig, hogy hagymás tojáskrém eszméletlen puha kaláccsal, marhahúsleves maceszgombóccal, valamint sólet füstölt libamellel.

 

A gyors kiszolgálásnak köszönhetően, már jön is az első fogás: mennyeien krémes hagymás-tojáskrém, ami a zsidó ünnepek egyik étele. Puha, mákkal megszórt kaláccsal tálalják, ami tökéletesen illik a szinte édes tojáskrémhez. Próbálunk lassan enni, hogy ne tűnjünk mohónak, de annyira szeretjük ezt az ételt, hogy olykor egy-egy pillanatra egészen megfeledkezünk a körülöttünk lévő világról. 

 

 

A következő fogás egy hatalmas leveses tálban érkezik, amiben aranyló húsleves libeg roppanós zöldségekkel: répával, kelbimbóval, karfiollal, brokkolival. A tál alját is felkavarva két nagy darab, omlós marhahúsra bukkanunk és jókora maceszgombócokra. A maceszgombóc pászkából készült levesbetét, melynek receptje roppant egyszerű: 1 tojást összegyúrunk 1 evőkanál libazsírral, 2 evőkanál vízzel, és  annyi törött pászkával,hogy jó sűrű masszát kapjunk. Csipet sóval, feketeborssal, gyömbérrel, fél csokor petrezselyemmel ízesítjük, majd félretesszük egy órára. Vizes kézzel  gombócokat formálunk belőle, majd a forró levesben, fedő alatt kifőzzük. Eredete az egyiptomi kivonulástól származik. Amikor a fáraó úgy döntött a 10. csapás után, hogy a zsidókat elengedi, gyorsan kellett cselekedni, és útnak indulni, mielőtt a fáraó meggondolja magát, így idő hiányában gyors, kovász nélküli kenyeret készítettek. Erre az eseményre emlékezünk minden évben a Peszach ünnepén, amit a kereszténység Húsvétként ünnepel.
 

 

 

 

A harmadik fogás a zsidók kedvelt szombati étele, a sólet. Szombaton  a munka tilalma miatt főzni sem lehet, ezért a sólet nyersanyagát  már pénteken összeállítják, és a kemencében vagy sütőben  mintegy 12 órán át "érlelik". A hosszú főzési időnek köszönhetően az ízek tökéletesen összeérnek. A Viktória Étteremben füstölt libamellel és főtt tojással tálalják.

 

 

 

A Zs menü nekünk már nemcsak az ételeket jelenti, hanem összetett fogalommá vált:  az önfeledt jókedv és a kulináris hedonizmusunk egyik megnyilvánulását jelenti, mindezt egy olyan étteremben, ahol tudjuk, hogy mindenkit, fiatalokat és idősebbeket ugyanazzal a szeretettel és mosollyal fogadnak.

 

A KÖVETKEZŐ ZS menü:

November 24.

December 8.

 

Tekintse meg a Viktória Étterem  étlapját!

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics