Lucullus bőségtál

Ma már keveseknek adatik meg, hogy életük utolsó éveit fényűző vacsorák, mulatozások rendezésével töltsék el, ahogy állítólag  Lucius Licinius Lucullus az ókori Róma egyik legkiemelkedőbb hadvezére és politikusa tette, miután visszavonult a politikai színtérről. A bőséges és ínyenc lakomák alapjául szolgáló csemegék az akkor ismert világ minden sarkából áradtak Rómába.

Lucullus vacsoráin olyan ínyencségek fordultak elő, mint a misenumi tengeri sün, a tarentumi csiga, a kalcedóniai tonhal, a gall sonka, a rodoszi tokhal, a szicíliai szőlő és az egyiptomi datolya, míg a lakosság többsége sűrű leveseken, kenyéren, takarmányrépán, olajbogyón, babon, sajton élt. Amint Róma kis városállamból egy nagy birodalom fővárosává vált, az étkezések mértéktelen fényűzése ellen  máris felszólaltak a moralisták, akik szerint az étkezés pompája elpuhulást jelentett a régmúlt józan mértékletességéhez képest.

Nekünk azonban nem kell visszafognunk magunkat, ha barátaink társaságában egy kiadós vacsorát szeretnénk elkölteni, mert a Lucullus Étterem bőségtálját éppen erre találták ki.

 

Lucullus bőségtál gazdagon körítve 3 személyre
(töltött pulyka, tarja, csirkecomb, mozzarellás csirke, sertéskaraj, harcsa, gomba, rántott sajt,)

 

Az ókori rómaiaknál napi két főétkezés volt jellemző,a prandium, mely nagyjából a mai könnyű ebédnek felel meg, valamint a cena és annak kiadós változata a convivium. Ez utóbbi több fogásból áll, heverészve fogyasztották , s többnyire vendégek  társaságában. A prandium csupán éhségük gyors elűzésére szolgált, a cena gazdag és különleges ételeivel kulináris gyönyörben részesítették vendégeiket.

 

Tekintse meg a Lucullus Étterem étlapját!


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics