Főszerepben a növényi táplálékok

.

Egy hónappal ezelőtt szerkesztőségünkben kitaláltuk, hogy bemutatjuk a debreceni éttermek kímélő fogásait, valamint szakavatott séfek segítségével tanácsokat adunk arra vonatkozóan, miként szabaduljunk meg súlyfeleslegünktől. Volt már szó mennyiségről, salátákról, modern köretekről, de mindig valamilyen hús társaságában kerültek tányérra a felsoroltakat. Most viszont arra gondoltunk, hogy csupa húsmentes finomságot ajánlunk figyelmükbe a Kashmir Indiai Étterem étlapjáról.

 

A rizsek országához köthető

A húsmentes táplálkozás kezd divattá válni: a vegetáriánus étkezés egyre nagyobb mértékben terjed az egész világon. Növényi táplálékot: sok zöldséget, gyümölcsöt, tejet, tejterméket, gabonaféléket és csonthéjasokat tartalmaz. Ez a fajta étkezési kultúra Indiából ered, így az ottani konyhaművészet egyedülálló ezeknek az ízletes és vitamindús recepteknek az elkészítésében. Az általános hiedelemmel ellentétben nem minden hindu veti meg a húst. Ez leginkább a déli részeken és a Gujarati közösségben élőkre jellemző. India különlegessége, hogy gasztronómiája eltérő attól függően, melyik országrészben járunk. Északon több húst fogyasztanak, sok fűszert használnak, viszont kevesebb rizst. A déli területeken több rizst, de kevesebb húst esznek, és az ízek sokkal csípősebbek.

 

Vegetáriánus szamósza

 

Egészséges életmód erkölcsi világnézettel párosítva

Egyes vélemények szerint a vegetáriánus szó a vegetablis, azaz a növényi szóból származik, más vélekedések alapján a latin vegetare szóból ered, amely éledést, feléledést jelent. A vegetarianizmus egyfajta egészségesebb életmódot, bizonyos erkölcsi világnézetet is magában foglal. Kedvelőik főként vagy kizárólag növényi eredetű élelmiszerekkel táplálkoznak, és részben vagy teljesen elutasítják az állati eredetű termékek fogyasztását. Több formában létezik, aszerint, hogy a húson kívül mely ételek fogyasztása tilos. Vannak, akik elutasítják a tejet és a tejkészítményeket, tejtermékeket vagy a tojást. A szigorúbb vegán táplálkozás semmilyen állati eredetű ételt nem enged meg, és még a mézet is tiltják. A nyers-evők emellett még főtt vagy sült ételeket sem esznek.

A klasszikus vegetarianizmus - függetlenül attól, ki melyik irányzatot követi - nemcsak étrendi változtatásokat jelent, hanem speciális életmódot, életfilozófiát is. Követői régebben valamilyen vallási csoporthoz tartoztak. Elvetik az állatok ölését, nem fogyasztanak húst és alkoholt, nem isznak kávét, nem dohányoznak, feszültséget oldó gyakorlatokat végeznek, relaxálnak, és sok időt töltenek a természetben.

 

Fontos a változatos étrend

A vegetáriánus táplálkozás terjedésének leginkább az az oka, hogy az emberek keresik az egészségesebb életvitel lehetőségeit. Azt viszont fontos kihangsúlyozni, hogy aki táplálkozásából teljesen, vagy részben száműzi a húst, annak számolni kell azzal, hogy a szervezet a számára alapvető anyagokat - fehérje, vas, ásványi anyagok - nem kapja meg, így hiánybetegségek alakulhatnak ki. Ez persze nem azt jelenti, hogy a vegetarianizmus egészségtelen, csak aki ezt az életmódot választja, annak ügyelnie kell a változatos étrendre. Ehhez nyújt maximális segítséget a Kashmir Indiai Étterem, melynek étlapja sok vegetáriánus ételt tartalmaz, rengeteg zöldséget kínál különböző elkészítési módokban, ráadásul minden fogást egyedi fűszerekkel és/vagy szószokkal bolondítanak meg.

Azt azért mindenképpen megjegyeznénk, hogy nem minden vegetáriánus étel tartozik bele a kímélő étrendbe. Vegyük példaként a lepcsánkát. Igen népszerű étel hazánkban, mert nem igényel túl sok hozzávalót, viszonylag hamar elkészíthető, finom, húsmentes, na de a burgonyát érdemes kerülni ahhoz, hogy a centiken lefaragjunk, ráadásul bő olajban kerül kisütésre, ami miatt valóban nem nevezhető fogyókúrás ételnek. Tehát odafigyelni szükséges, de ha létezik a vegetáriánusok számára Debrecenben kedvező hely, akkor a Kashmir Indiai Étterem éppen ilyen. Összeállítottuk azon ételek listáját, melyek beleférnek egy kímélő étkezésbe, és bátran ajánljuk megkóstolását azoknak is, akik szeretik a húst, mert fő a változatosság.

 

Pirított vöröslencse

(Vöröslencse gazdagon fűszerezve gyömbérrel, köménnyel, apróra vágott hagymával és fokhagymával főzve)

1290.-

Fűszeres csicseriborsó

(Hagymával és paradicsommal pirított csicseriborsó, sűrű fűszeres szószban készítve)

1390.-

Gomba és zöldborsó curry

(Champion gomba és zölborsó curry tradicionális fűszeres hagymaszószban készítve)

1390.-

Vegetáriánus Vindaloo

(Szezonális zöldségek jellegzetes csípős szószban főzve sok chillivel, fokhagymával és gyömbérrel)

1590.-

Kadhai Sajt

(Indiai sajtkockák kaliforniai paprikával, hagymával, paradicsommal és frissen őrölt fűszerekkel főzve)
1790.-

Vajas lencse

(Feketelencse lágy vajas szószban készítve)
1790.-

Vegyes zöldség kesudió szószban

(Pirított zöldségek krémesen lágy kesudió és paradicsompürében készítve)
1790.-

 

(2013-02-23)

-Nitta-

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics