Egyre kevesebbet eszünk a fehér-sárga tápanyagforrásból

A napokban az interneten szörfözve egy érdekes grafikonra lettem figyelmes, mely a magyarországi egy főre jutó évi tojásfogyasztást ábrázolta. Azt magam is tapasztalom, hogy mostanában nagyon megnézzük, mire adjuk ki a pénzünket, és a folyamatosan emelkedő árak miatt nem is számítottam pozitív változásra, de hogy ilyen nagymértékű csökkenést lehet tapasztalni, azt igazán nem gondoltam volna. Még emlékszek édesanyám 8 tojásos baracklekváros piskótatekercsére, amivel gyerekkoromban sokszor lepett meg minket, és amiből alapból kettőt kellett készítenie, mert az elsőnek a felvágást követő tízedik percben már csak a morzsái maradtak a tányéron. Sajnos drága mulattság lett a sütés-főzés.

 

A felfedezést követő egyik napon Medve Zoltánnal, a Régi Vigadó séfjével volt találkozóm, és ha már ott voltam, megkérdeztem a profit, szerinte mi az oka a rossz statisztikának. Első ránézésre azt mondta, hogy ez leginkább ár kérdése. „Minél inkább drágább, annál inkább kevesebbet vásárolunk belőle. Vannak ágazatok (mint például a cukrászat), ahol porral és egyéb más kreatív ötletekkel helyettesítik, de éttermekben a szakácsok friss tojásokat használnak.”

A konyhafőnök azt is elmondta, hogy a tojásnak magas a tápértéke; kiemelten fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Szerinte a csökkenést az is okozhatja, hogy napjainkban sokan az egészséges életmód felé hajlanak, ezért tudatosan maradnak távol a tojástól. Zoltán azt javasolta, hogy amennyiben valaki egészséges, nyugodtan fogyasszon tojást - természetesen mértékkel -, mert a szervezet számára jótékony hatással bír.

 

 

A Baromfi Termék Tanács honlapján közzétette azokat a legfontosabb tudnivalókat, melyek a tojás értékeit foglalják össze:

1. A fogyókúrák, a szénhidrátmentes diéták legjobb táplálék alapja a tojás, hiszen gyakorlatilag nem tartalmaz szénhidrátot;

2. A tojásban lévő zsírsavak összetétele optimális, túlnyomórészt telítetlen és élettanilag nélkülözhetetlenek. A tojás zsírjainak összetétele és kellő mennyisége egyedülállóan tökéletesen működteti az ember emésztőrendszerét;

3. Ezért jó, ha reggelire gyakran, akár minden második nap fogyasztunk legalább 3 tojásból készült tojásételt;

4. A tudomány módosította a koleszterinnel kapcsolatos álláspontját. A koleszterin nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, mely azt saját maga is előállítja; koleszterinszegény étrend esetén fokozott mértékben. Nem kell félni a tojás koleszterintartalmától;

5. Magyarországon a legkitűnőbb D-vitamin forrás a tojás (gondoljon a csontritkulásra!). 1 tojásban annyi D-vitamin van, mint 33 dkg margarinban mesterséges adalékként vagy 1,2 kg borjú- vagy marhamájban;

6. A tojás a legkiválóbb kolin forrás, mely az agy fejlődését a jó memória megtartását elősegíti, és nagyon fontos az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében.

 

 

A Régi Vigadó séfje szerint a tojás pillanatok alatt és sokoldalúan elkészíthető, így aki gyors ételre vágyik, süthet omlettet, rántottát, tükörtojást, melyek kis fantáziával számos módon variálhatóak és igen kiadósak is.

 

(2013-02-05)

-Nitta-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics