Debrecen legújabb éttermét a magyarosság jellemzi

Honfoglal(ó)ás. Erre a szóra legtöbben két dologra asszociálnak: történelem tanulmányainkra és a népszerű internetes játékra. A debreceniettermek.hu csapata viszont szívből reméli, hogy a jövőben a Batthyány úti Honfoglaló Étterem is bekerül a felsorolásba harmadikként. Szerkesztőségünk új vendéglátóegysége az ősi magyaros ételekre helyezi a hangsúlyt, de nem feledkeztek meg napjaink kedvenceiről sem. Fogadjuk nagy szeretettel és éhes hassal a régi idők sztárjait és a jelen finomságait.

 

Időutazás, gasztronómiával fűszerezve

 

„Végy egy konyhát, amelynek ükapja kaukázusi, dédanyja olasz, nagyapja török, sógora osztrák. Keress ehhez egy népet, amelynek jó az ínye, fejlett ízlése van, érzéke kedves a főzéshez. Válogasd ki a legtehetségesebb sütő – főző embereket, akiknek szakácsősei már a XV. században nemességet kaptak a királytól. Az asszonyok szedjenek össze mindenféle gabonát, fűszerszámot, zöldséget és gyümölcsöt, amelyek a Kárpét-medence síkságain, lankáin kiváló talaján termettek és amelyeket e kis Kánaán aranyló napsugarai érleltek édessé, zamatossá, illatossá. A férfiak halásszák a Duna, Tisza és Balaton zsenge húsú halait, áldozzanak hízott ökröt, bárányt, malacot és jófajta szárnyasokat a konyha oltárán. Légy bőkezű mikor a hagymát adagolod, de hagymát csak Makóról végy. Légy bátor, mint a huszár, amikor a paprikával bánsz.” A Honfoglaló Étterem megnyitását Gundel Károly gondolatai ihlették. „A tulajdonos egy igán jó magyaros éttermet szeretett volna létrehozni Debrecenben, ezért visszanyúltak a régi időkbe és extrákkal szolgálnak a vendégek részére – mondta Petróczki Gábor üzletvezető. Az ősi magyar konyha különlegességeit kívánják felvonultatni, és folyamatos fejlődését korszakonként végigvezetve bemutatni a múlttól egészen napjainkig. Egy kis időutazás, némi gasztronómiával megfűszerezve – csábító párosítás.

„Az étterem nevének mindenképpen egy régies, ütős nevet szerettünk volna adni. Az egyik kolléga javasolta, hogy a honfoglalás korát célozzuk meg, és ebből alakult a Honfoglaló név. Innentől kezdve a névre épült az egész tematika – emlékezett vissza Gábor. „Ahogy belép a vendég, a Csodaszarvas legendájával találkozik (Hunor, Magor és a Csodaszarvas festményeken van, a plafonon, a turulmadár kíséretében). Azért, hogy ne szorítkozzunk csak a kezdetekre, korszakokra tagoltuk az étlapot, valamint az éttermet is: vadászterem is lett, a pinceszint pedig teljesen magyaros jellegű, hogy minden beleférjen, ugyanakkor tükrözze a jelleget.”

 

 

Kuriózum alapanyagok, páratlan ízvilág

Az étlapot átlapozva bárki szembesülhet azzal, hogy Szabó Péter séf kutatómunkájának köszönhetően olyan ételeket, alapanyagokat, fűszereket tartalmaz, melyek megtalálhatóak voltak az ősi magyar konyhában.

 

A honfoglalás korszakának ételkínálata igazán eredeti. Kanalazhatunk ököruszály levest, és megízlelhetjük a sokak által kedvelt bárány csorbalevest is. A húskínálat lenyűgöző, mert a nyereg alatt érlelt szarvasmarhától, a turbolyás vadnyúl pecsenyén át, a zölddióval és murokkal sült liba lábáig van minden, ami szem-szájnak ingere, és amit odahaza nem készítenénk el. A köretek is csakis egyediek: mézzel párolt káposzta, karimás kása, parázsban sült tök, káposztás bab – csakhogy néhányat említsünk. Persze az édesség sem maradhat el, a laktatós fogásokhoz kiválóan illik a túrós ördögpirula barackos mártogatóssal.

 

Az Árpád ház leves kínálatában fácán, vaddisznó, de még vadkacsa is szerepel, a főúri ételek között megtalálható a bükkfán füstölt pisztráng medvehagymás mézben pácolt tojással, tormamártással, csiperkés-szalonnás Tinópecsenye kapros-túrós töklaskával. A pásztor étkek között kétféle szárnyas van, valamint bárányvagdalt nyárson. A halat kedvelőkre is gondoltak, így például fokhagymás harcsát ízlelhetnek azok, akik a szárazföldiek helyett a vizek élővilágát részesítik előnyben.

 

„A reneszánsz bűvöletében” elnevezésű kategória első és második fogást kínál, valamint főzelékeket, frissensülteket, befejező fogásnak pedig bodzahabos kemencekürtős roló köszmétés meggyel, valamint mézben sült gyümölcsöket mandulás grízkockával.

 

A „3 tenger mosta ország” ételeit a magyar, az osztrák, és a rá erős befolyással bíró francia konyha ihlette, teret engedve a bécsi udvar gasztronómiájának is. Rendelhetünk agyagtálban készült finomságokat, gazdag bőségtálakat, borcsúsztató ételeket kóstolhatunk, valamint „beléphetünk” a császár udvarába is egy bécsi borjúra. Desszertként kukoricamáléval vagy erdei gyümölcsraguval tálalt császármorzsával koronázhatjuk meg étkezésünket.

A magyaros korszakban már megjelenik a meleg előétel, úgy mint a Kolbásszal és liptói túróval töltött gombafejek pritaminos rizzsel, a Hortobágyi húsos palacsinta paprikás mártással, továbbá a Makói haltepertő. A tradicionális levesek közül az alföldi bográcsgyulyással, a babgulyással vagy a tiszai harcsahalászlével találkozhatnak. A hazánkra jellemző pörköltekből is gazdag a kínálat. Van pacalpörkölt, csülökpörkölt, harcsa, sőt, még vadból készült is. Az édesszájúak figyelmébe a hátszegi túrós palacsintát és az aranygaluskát ajánljuk tejsodóval.

 

 

 

A „Napjaink” elnevezésű kategória már elrugaszkodik a régi finomságoktól, és a mostanában divatos előételeket, salátákat, valamint olyan újragondolt klasszikusokat kínál, mint a Paprikás csirke (Csirkeaprólékkal töltött csirkemell filé paprikás mártással, galuska felfújttal), a Magyaros borjúszűz cukkínis lecsóval. A konyhafőnök ajánlatában szerepel még Tüzes bélszíncsíkok libamájjal Budapesti módra, a Mézes libamájjal töltött csirkemell narancsos alma raguval, melyekhez gazdag köret és saláta választék társul.

 

Az ételeken túl az itallap több toroköblítőt biztosít: borok, sörök, rövid – és forró italok, illetve üdítők közül választhatunk. Az étteremben változatos heti menüvel, chef ajánlattal, továbbá házhozszállítással kedveskednek a vendégeknek.

 

A fogások többsége olyannyira egyedi, hogy a konyhafőnök segítségét kérve külön cikkben részletezzük majd az egyes kategóriákat, de addig is örömmel üdvözüljük köreinkben Debrecen legújabb éttermét, sok vendéget kívánunk és mihamarabbi népszerűséget.

 

-Nitta-

 

Az a cikk legalább 2 éve nem frissült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics