Az embernek a legjobb orvossága

A pálinka, magyar embernek az univerzális csodagyógyszer, külsőleg-belsőleg hat. A népi hiedelem szerint (vagy nem?) a pálinka adja az erőt, meghozza az étvágyat, emeli az ünnep hangulatát. A gyermek születésekor „örömpálinkát” poharaz a magyar, kis kóstolóval „potyapálinkát” fogyaszt, búcsúzóul pedig „Szent János-áldást” iszik.

Ismerősen hangzik?

A kulturált, minőségi pálinkafogyasztás az elmúlt években folyamatosan emelkedett. Az éttermek jobbnál jobb, díjnyertes pálinkákkal várják Önöket! Elsősorban a fizetőképes harmincas-negyvenes korosztályban nő a pálinkafogyasztás – mondta egy gazdasági lapnak a Pálinka Céh Egyesület vezetője, Panyik Gáborné.

 

A Régi Vigadó 7 pálinkafőzde hungarikumát vonultatja fel, az eredetvédett szatmári szilvától kezdve a kisüsti eljárással készült birs, bodza pálinkán át az ágyas és kóser pálinkákig.

A hétfői cikkünkben már értelmeztük mit jelent ha egy pálinka eredetvédett, most lássuk milyen kifejezések merülnek még fel a pálinkával kapcsolatban a Régi Vigadó italai mentén.

 

 

Kisüsti pálinka: az a gyümölcs- vagy törkölypálinka, amelyet legfeljebb 1000 liter űrtartalmú, rézfelületet is tartalmazó lepárló berendezésben, legalább kétszeri szakaszos lepárlással állítottak elő.

Így készül az édes, mégis kissé fanyar ízű Szicseki birs-, a hölgyek hosszú útóízű gyümölcsös kedvence, a málna pálinka is.

Szintén Szicsek nedű az ó szilvapálinka, ópálinka azért, mert legalább egy évig érlelték 1000 liternél kisebb, vagy legalább két évig érlelték 1000 literes vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban.

 

A Szatmári szilvapálinka tükrösen tiszta, illetve az érleléstől enyhén sárga színű, kellemes szilva ízű és illatú határozott magzamattal. Alapanyaga a Tisza-Szamos köz környékén termett szilva, eredetvédett termék, a Panyolai főzde „főzte” ki.

 

 

Mire gondol, ha azt mondom kóser? Megfelelő, alkalmas, zsidó vallás. A Zwack Kosher pálinkák, 100%-os tiszta gyümölcspálinkák, melyek különlegessége, hogy a gyümölcs teljes feldolgozása vallási felügyelő folyamatos ellenőrzése mellett történik. Kóser pálinka csak gyümölcsből készülhet, szőlőből nem, tehát törkölypálinka nem lehet kóser. Szőlőből a zsidó vallás szerint csak bor készíthető.

Bolyhos ágyas kajszibarack. Jelen esetben a pálinkát kajszibaracágyon legalább három hónapig érlelik.

 

 

6 év, egymillió eladott palack. A rézangyalát… A Rézangyal mára hazánk egyik legismertebb pálinkája lett. A Régi Vigadó a Barrique szilvapálinkát és feketecseresznyét szolgálja fel. 

A Barrique hordóban érlelt szilvapálinka illatában édes fűszerek és gyógynövényes jegyek váltják egymást, édeskömény, ánizs, pici gyömbér és szegfűszeg érezhető. Az édesség az ízben is folytatódik, itt egyértelmű a szilva, amit a végén pici fanyar érzés kísér szilaj alkohollal.

 

Válasszuk bármely pálinkát is aperitifnek vagy kellemes beszélgetésünk kisérőjének, biztosak lehetünk benne, hogy csak gyümöcsből készült, ízletes, igazi hungarikumot fogyasztunk, amikre méltán lehetünk büszkék és egyre nagyobb megbecsülést kapnak határainkon kívül is.

Önnek melyik ízű pálinka gyerte el legjobban a tetszését? Ha még nem döntött, vagy nem nagyon ismerkedett még meg a minőségi pálinkák különlegesen finom, gyümölcsös ízvilágával, látogassa meg a Régi Vigadó éttermet és egy garantáltan jó hangulatú este alkalmával ismerkedjen meg a magyar gyümölcs pálinkásüvegbe zárt gazdag világával.

 

Pálinkák
  4cl
Szicsek Ó szilvapálinka (50%) 600.-
Zwack Kosher szílvapálinka 3 éves (40%) 700.-
Zwack Kosher szílvapálinka 12 éves (40%) 1100.-
Agárdi (cigánymeggy, birs) (40%) 1200.-
Szicsek besztercei szílva (44%) 850.-

Szicsek birs, bodza, kajszi, piros vilmoskörte (44-46%)

1100.-
Szicsek málna (44%) 1200.-
Rézangyal Barrique szilvapálinka (45%) 750.-
Rézangyal Feketecseresznye (40%) 750.-
Panyolai Elixir Szatmári szilva (45%) 850.-
Panyolai fürtös meggy (40%) 850.-
Panyolai aranyalma (38%) 1000.-
Bolyhos ágyas kajszibarack (50%) 850.-

 

(2012-04-25)

-eSBé-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics