A mi Királynőnk! – Garda Étterem

Drabik László és Risztov Éva kapcsolata három évvel ezelőtt kezdődött, amikor is az úszónő a Garda Pizzéria és Étteremben elfogyasztotta első sportmenüjét. Ismerkedés, Éva ízlésének megtapasztalása, a helyes és változatos étrend összeállítása, majd a szinte mindennapos találkozások, hosszas beszélgetések baráti viszony kialakulását hozta Éva és László számára.

Drabik László tulajdonossal beszélgettem Risztov Éva olimpiai bajnokról, étkezéséről a Garda Étteremben.

 

Debreceni Éttermek: Hogyan emlékszel vissza Évával való megismerkedésedre?

Drabik László: A Debreceni Sportcentrum munkatársa keresett meg azzal, hogy egy tehetséges fiatal úszónő étkezését támogatnám-e. A kapcsolatfelvétellel párhuzamosan Éva is tesztelte éttermünket, ismerkedtünk, beszélgettünk céljairól és hamarosan együtt „ettünk”. A kezdeti időszakban a napi két étkezés előállítás közeli költségét a Sportcentrum finanszírozta, de nem sok idő eltelte után 100 %-ban támogattam Éva étkezését. Kicsit magamat fedeztem fel a fiatal nőben, láttam benne az akaratot, elszántságot, aki hatalmas munkát fektet tervei elérése érdekében, akit kicsit megkésve ismertek el.

 

DÉ.: Milyen egy sportmenü?

D.L.: Ideális tápanyagellátás nélkül lehetetlen a követelményeket teljesíteni, és Évi nagy célt tűzött ki. A sportoló táplálkozásának egyik célja, hogy szervezetét az optimális erőnléti állapotra felkészítse. Orvosa segítségével egyéni táplálkozási tervet alakítottunk ki, hogy sportolói teljesítménye folyamatosan fejlődjön, figyelembe véve felkészülési, verseny és pihenő időket. Évának napi 2500-3000 kalória bevitelre volt szüksége – hiszen 20 kilométert úszott naponta.

 

 

DÉ.: Mit evett Risztov Éva?

D.L.: Sokszínűen összeállított ételeket kellett Évának készíteni. Miután a testsúlya a megfelelő szintre beállt, a zöldség köret mellett „tartalmasabb” alapanyagokból is főztünk. Kedvező élettani hatásuk miatt kölest, hajdinát, bulgurt evett, hiszen ezek magas rosttartalommal bírnak, könnyen emészthetők, energiatartalmuk magas, és jól bontja a szervezet; mellé rostonsült húsokat, elsősorban a szárnyasokat kedveli.  Ami a levest illeti, felkészülési időszakban előszeretettel fogyasztott orja levest – persze levesbetét nélkül -, de a húst és a répát jóízűen. A levessel hozzájárultunk a megfelelő folyadékbevitelhez, a zöldségekkel a vitaminokról, a hússal a zsírokról gondoskodtunk. A fehérjéket többnyire tojással biztosítottuk, és persze a megfelelő szénhidrát bevitelről sem szabad elfelejtkezni. Ha tészta ételre vágyott, akkor durumtésztából készült a spagetti, túrós csusza, lasagne, melynek kalóriatartalma alacsonyabb, mint a hagyományos tésztáké, viszont vitaminokat, ásványi anyagokat és fehérjéket egyaránt tartalmaz.

Egyik kedvelt étele étlapunkról a Séf kedvenc salátája (tortillakosár salátamix, narancsos, borsos öntettel, rántott camamberttel, mozzarella golyókkal, rostonsült füstölt gomolyával pirítóssal), a másik szeretett fogás a rántott hús rizzsel, tartármártással, uborkasalátával, melyből sajnálatára a köretet és a mártást jellemzően el kellett hagynunk. A felkészülési időszakban az étrendbe a zöldséges tortilla tekercs is belefért, hanyagolva belőle a majonézt, avokádókrémet. A gulyáslevest nokedli nélkül készítettük, és az édes Equadori csokicsodát is néha engedhette meg magának.

A verseny előtti, un. szénhidrát feltöltéskor viszont palacsinta, pizza, tejszínes csirke is terítéken volt.


 

DÉ.: Italok?

D.L.: Éva itala a limonádé. A cukorszirupot mellőztük, helyette sok citrommal, gyümölccsel, mentalevéllel csináltuk a hűsítő nyári italt számára. A nagy hőségben előfordult, hogy megivott egy-egy pohár sört.

 

DÉ.: Milyen lány Risztov Éva?

D.L.: Ha néhány szóban kellene Őt jellemeznem, azt mondom: megfontolt, korrekt, reális gondolkodású fiatal nő. Örülök, hogy a Garda Étterembe jár, mert olyan embert támogathatok személyében, akinek az értékrendjét ismerem, elismerem és tisztelem. Ismerem, hiszen 3 éve szinte minden nap – edzőtáborok, hódmezővásárhelyi látogatások kivételével – megfordul az étteremben. Elismerem, mert tudom, hogy mennyi energiát fektetett a felkészülésbe, mennyit küzdött nap, mint nap az uszodában és azon kívül. Elismerés illeti az Édesanyját is, a szülő szeretetért, áldozatvállalásért. Tiszteletet érzünk egymás iránt, egymás munkáját illetően is.

 

DÉ.: A londoni tartózkodása alatt tartottátok a kapcsolatot?

D.L.: Igen, telefonon, sms formájában. Biztosítottam róla, hogy bármi is történjen, akkor is büszke vagyok rá, nagyon szeretem azért, amit eddig elért és bárhogy is alakul, itthon mindig szeretettel fogadjuk.

 

 

DÉ.: Éva a Londoni Olimpia 10 kilométeres hosszútávúszó számában olimpia bajnok lett…

D.L.: Elmondhatatlanul boldogok voltunk a családommal és az étterem személyzetével együtt. Azon gondolkodtunk, mivel ajándékozhatnánk meg Évit, és úgy vélem sikerült: a Garda Étterem örökös tagsággal honorája teljesítményét.

Évinek mindig meglesz a helye az étteremben, vendéglátóként és barátként is örömmel várom, és nem csak én, a kislányom Risztov Évát kérte fel, hogy tanítsa meg úszni (mondja mosolyogva László).

Az aranyérem óta természetesen többször is találkoztunk, megvitattuk a történteket, forgattunk a TV2 Napló című műsorában; a kapcsolatunk nem változott, de gyanítom, hogy az aranyérmes olimpiai bajnok Évát mostanában ritkábban fogom látni…

 

DÉ.: Köszönjük a beszélgetést.

 

A Debreceni Éttermek szerkesztősége ezúton is szeretettel gratulál Risztov Éva olimpia bajnoknak és köszöni Drabik Lászlónak a támogatását.

 

(2012-08-31)

-eSBé-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics