heti recept

December utolsó harmadában fogyasztja el a Magyar az éves halfogyasztásának 80%-át, főleg leves formájában. Ki bajait, ki szegedit, ki saját, családi hagyományon megalapozott recept alapján főzött halászlét kanalaz. Nincs köztes út, vagy imádjuk, vagy gyűlöljük, de senkit sem hagy közömbösen a vérpiros, tüzes lében úszó pontypatkó látványa, az enyvekben dús párával orrlukba kúszó halak illata. A Debreceni Éttermek korábban már foglalkozott a halászlé témájával, akkor majdnem kimerítettük ezt a témát. Most csupán egy receptet kínálunk, minek anyaghányadát az asztal körül ülők létszámával felszorozva, majd elkészítve biztos sikerre számíthatunk. Elkésett vele? Sebaj, rendelje meg az éttermeink egyikében…

 

Pontyhalászlé

 

Hozzávalók:

(1 adagra! 1. kép)

Ponty 12-15 dkg/adag (nettó! Ponty törzsből patkót vágunk le, sóval, kevés pirospaprikával megszórva, folpackkal lefedve hűtőbe tesszük. (2. kép)

Apróhal (hal aprólék) 20 dkg.

Pörköltalap: zsír 3 dkg, vöröshagyma 8 dkg (nettó, finomra aprítva), fűszerpaprika 1 evőkanál, paprika - paradicsom 5 dkg (vagy lecsó 1 evőkanál)

Felöntésre: víz 8 dl

Ízesítésre: só, csípős paprika, halászlé kocka 1/3 db.

 

 

Elkészítése:

Pörköltalapot készítünk (3. kép). Hozzáadjuk az apróhalat, paprikát, paradicsomot vagy a lecsót (4 kép). Felöntjük vízzel. Sózzuk, erősen, lobogva fedő alatt főzzük 3/4 órát. Ekkorra folyadéktartalma kb. 5 dl redukálódik (5. kép). Ha jobban "beforr", akkor levét vízzel pótoljuk.

Ezt az alap halászlevet a tűzről lehúzzuk.

Az aprólékhalak nagyobb csontjait, gerincet kiszedjük (6.kép), majd erős szűrőn (legjobb az un. spiccszűrő) keresztül egy másik fazékba passzírozzuk (7. kép. Merülő mixerrel rásegíthetünk. 8.kép)

Az így átpasszírozott alaplevet a tűzre tesszük, hozzáadjuk a halászlékockát, felforraljuk. Hozzáadjuk a pontypatkót (9. kép), gyenge főzéssel 10-12 perc alatt készre főzzük.

 

 

Tálalása:

Kisbogrács aljára főtt pontypatkót teszünk (10.kép). Rámerjük a tűzforró levest, ügyelve ne legyen túl zsíros. Kis merőkanállal, puha kenyérrel, csípős paprikával adjuk asztalra. A vendég a tányérjába magának szed ki belőle. (11.kép)

 

 

 

Rendeljen halászlét a Debreceni éttermekben:

 

Belga Étterem

Rendelje meg adventi ételeinket!

 

Garda Étterem

Rendelje meg karácsonyi ételeit!

 

John Bull Pub

Karácsonyi vendégváró elvitelre az Óbesterből!

 

Paripa Csárda

Rendelje meg karácsonyi ételeit

 

 

 

-gombota-

(2011-12-16)

 

korábbi receptek

Archívum

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics