Paprikás pörkölt mindörökké!

Olyan ételekkel büszkélkedhetünk, melyeknek nincs a világon párja és én személy szerint nem adnám semmiért. Töltött káposzta, csülök, pörköltek, borjúláb, pacal időről időre feltűnnek, legyen nyár vagy tél, hétköznap vagy ünnepnap mindig szívesen látott „vendégek” az asztalon.  

A Régi Posta Étterem látogatói is örömmel fogyasztják ezeket a nagyszerű hagyományos magyar ételeket, próbálják ki Önök is a selymesen szaftos pörköltöket!

 

 

A magyar konyha remekei nemcsak a fűszerezésben, hanem az elkészítés különleges módjában is eltérnek más népek konyhájától. Erre legjellemzőbb példaként a pörköltet említhetjük.

 

A jó pörkölt szaftos, nem kell sajnálni belőle a húsos vöröshagymát, a minőségi paprikát, paradicsomot. A hagymát sertészsíron vagy szalonnazsíron pirítjuk meg, nem olajban és nem is vajon, mert ezekben a hagyma illó olaja nem érvényesül, valamint a paprika színe is elhalványul. A kiváló piros „színező” jellemzője, hogy élénk színét a főzés kezdetétől a végéig megtartja, nem válik rozsdabarnává. Könnyű por állagú, enyhén olajos, illatos, mi, szakácsok már ránézésből meg tudjuk állapítani milyen színvonalú termékkel van dolgunk” – részletezi a jó pörkölt titkát a Régi Posta Étterem szakácsa Nyitrai Tibor.

 

A pörkölt elnevezést is onnan nyerte, hogy az ételt mindig rövid lében, szinte csak a saját zsírjában párolva, a pörkölés révén pörzsanyag-képződést elérve készítjük„ – folytatja Tibor.

 

Ezek azok a fortélyok, melyek az egyik legrégebbi magyar étel ízletes megalkotásához szükségesek, de azért kötelességemnek érzem hozzátenni: ahány ház, annyi féle, még a pörköltből is…

 

A Régi Posta Étteremben csülök és pacal, valamint ezek kombinációját tálalják petrezselymes burgonyával. Nem tudom Önök hogy vannak vele, de nálunk a csülökpörkölt telitalálat, legyen szó baráti összejövetelről vagy esti vacsoráról.

 

 

A csülköt méltánytalanul sokan kerülik, valószínű, hogy nem illik a manapság oly divatos reformétkezések fogásai közé, de én azt mondom, hogy a csülök egy nagyon jó húsfajta, ezért étlapunk több pontján is megtalálható.

A másik pörkölt ételünk a marha redős gyomrából készült pacal. Vannak, akik idegenkednek tőle, mégis mindenkit arra bíztatok tegyen egy próbát. Jellemzően táblában érkezik az alapanyag, így az abálástól kezdve a tálalásig én foglalkozom vele, ebben az esetben az elkészítési idő majd’ négy óra hossza, de megéri a fáradságot.” – mondja lelkesen az ifjú szakács.

 

Tudták, hogy Bródy Sándor írónk híres pörkölt-dolgozatában hosszasan dicsőítette e nagyszerű fogás illatát, egyszerűségét fő ételünknek nevezve?

 

(2013-03-19)

-eSBé-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics