Lágy, kemény és félkemény sajtok a debreceni éttermek étlapjain

Ömlesztett, lapka, reszelt, nemes penészes, darabolt, füstölt, érlelt, fűszeres, light. Szavak, melyek ugyanarra utalnak: sajtokra. Jómagam még úgy nőtten fel, hogy csak a trappistát árulták az üzletekben, de ma már széles a kínálat egy hipermarket sajtpultjánál, ahol kedvünkre válogathatunk a francia, svájci, holland, olasz, görög vagy más nemzetek specialitásai közül. Cikkeinkben arra vállalkozunk, hogy bemutassuk azokat a sajtokat, melyek a legtöbbet fordulnak elő a debreceni éttermek étlapjain, így segítve elő a rendelés megkönnyítését. Elsőként jöjjön a camembert a Garda Pizzéria és Étterem fogásaival!

 

A camembert a lágy sajtok családjához tartozik. Francia eredetű, zsíros sajt, íze jellegzetes, felületén fehér penészbevonat található. Magas kalciumtartalma és a nemes penész rétegben rejlő B-vitamin  teszi értékessé. A tradicionális natúr camembert mellett finom fűszerekkel ízesített variációkban kapható. Érlelési ideje 3 hét, ekkorra a belseje lágy sárgás, ha még tovább érik, már-már folyós lesz, és intenzív illatot áraszt.

 

 

Sóssal és édessel is jól harmonizál

A Garda Étterem és Pizzéria étlapja több olyan ételt is kínál, melyben a camembert íze a gyümölcs, zöldség vagy csirkehús társaságában központi szerepet tölt be.

 

"Risztov Évi kedvenc salátája": Tortillakosár salátamix, narancsos, borsos öntettel, rántott camemberttel, mozzarellagolyókkal, roston sült füstölt gomolyával, pirítóssal

„A séf kedvenc salátájaként indult. Szerettem volna egy olyan könnyebb salátát összeállítani, ami szép, tetszetős, de laktatós is. Ez egy tésztakosár, amiben van jégsaláta, narancsos borsos öntet, balzsamecettel és olivaolajjal. Húst nem akartam rárakni, ezért hogy minél laktatóbb legyen, háromféle sajtot találtam ki hozzá: füstölt gomolya, rántott camembert és mozzarellagolyók. Risztov Évi megkóstolta, és az ő ötlete volt, hogy mi lenne, ha átneveznénk. Nagyon közkedvelt. Ha valaki nem csak zöldséget vagy sajtot szeretne enni, akkor kérheti hússal is. Évi pármai sonkát szokott hozzá enni, de finom grillezett vagy rántott csirkemellel is” -  mesélte lelkesen Drabik László tulajdonos-séf.

 

 

Rántott camembert áfonyamártással, roston sült gyümölcsökkel

Nálunk a rántott camembert áfonyamártással és grillezett gyümölcsökkel készül. A rostlapon megkaramellizálódott gyümölcs nagyon szépen kíséri a sajtot, az áfonyamártás pedig különlegessé teszi. Széles körben kedvelt étel, mert nem csak a vegetáriánusok fogyasztják – tudtuk meg Lászlótól.

 

 

Camemberttel, pármai sonkával, libamájjal töltött csirkemell rántva, pestós rizzsel, tökmagolajos, balzsamkrémes friss salátával

Ennél a fogásnál vigyázni kellett azzal, hogy mennyi zöldfűszert teszünk a rizsbe, nehogy erős legyen a sajt íze. A rizs semlegessége pestóval megvadítva teljesen jó harmóniát ad. Egy ételnél figyelni kell arra, hogy 4-5 ízvilágnál több ne keveredjen, mert akkor az már sok lehet. Persze az sem mindegy, milyen ízekről van szó – magyarázta a konyhafőnök.

 

A sajtok királynőjének története

A legenda szerint a francia forradalom idején az addigi rezsimmel jó kapcsolatot ápoló katolikus papság - a feldühödött polgártársak elől - a nyugodtabbnak vélt vidékre menekült. Így történt ez a Brie környékéről származó Charles-Jean Bonvoust abbéval is, akit a jó sors 1790 végén Normandiába vezényelt, egy bizonyos Marie Harelhez. Az asszony nagyon kedvesen és figyelmesen bánt a pappal, aki hálából segített az asszonynak, hogy a sajtjaival nagyobb sikereket érjen el a helyi piacon. Az abbé útmutatásainak köszönhetően megszületett az új sajt, amit ma már camembert néven ismerünk, köszönhetően Camembert elnevezésű kisvárosnak, amely otthont adott a történetnek és a frissiben megalkotott sajtnak.

A camembert azonban nem vált egy csapásra sikeressé. Egyrészt a forradalom nem kedvezett az ilyen extra portékáknak, másrészt Normandia messze feküdt a fizetőképes párizsi kereslettől.

S mint minden legenda esetében, a valóságot csak részben fedi a mese. A XVI-XVII. században a normandiai területeken már ismert volt a mai camembert-hez hasonlatos sajt (ez az akkori leírásokból kiderül). Viszont Marie Harel elévülhetetlen érdemeket szerzett azzal, hogy javított az addig használatos receptúrán, és tényleg finomabb, lágyabb sajtot hozott létre.

Állítólag a XVIII. század elején Napóleonnak is szolgáltak fel ilyen sajtot, ami annyira ízlett az uralkodónak, hogy megcsókolta a csemegét felszolgáló cselédlányt.

A vasúthálózatok fejlődésével a sajt megérkezett Párizsba, és innen már hamar meghódította egész Európát. A camembert-re jellemző kerek fadoboz is ebből az időből származik, 1890-ben egy francia mérnök alkotta meg, amire a szállíthatóság végett volt szükség. A korábbi dugába dőlt szállítási kísérletek után a dobozokkal megoldottá vált, hogy a sajtok sérülésmentesen jussanak el az ínyencekhez, akár fél Európán keresztül.

Ebből az időből származik az is, hogy amíg a franciák a "moitié affin" (félig érett) camembert kedvelik, addig az angolok számára a már teljesen érett, krémes állagú sajt az ideális. Ennek valószínűleg az az oka, hogy az Angliába tartó sajtszállítmányok olyan lassan értek oda, hogy addigra a sajt teljesen megérett.

A sikerhez vezető út egyik utolsó állomása III. Napóleon volt, akivel Marie Havel veje, Victor Paynel ismertette meg a camembert sajtot. Az uralkodó el volt ragadtatva a sajt ízétől, és Paynel urat megtette a francia császár hivatalos camembert szállítójává. Ezzel a gesztussal a császár megnyitotta az arisztokraták asztalát az új íz előtt.

 

A camembert a sóssal és az édessel is jól harmonizál, ezen kívül pedig kifejezetten előnyére válik, hogy többféleképpen lehet elkészíteni: rántva, roston, rágrillezni valamire, esetleg töltelékként. Nem mindegy, hogy mihez párosítják, mert markáns ízű sajt, de ugyancsak előnye, hogy könnyen választható bor hozzá. A Garda Étterem és Pizzéria étlapja ebből szempontból kedvező a vendégek számára, mert az étlapon az egyes ételek mellett borajánló is olvasható.

Kóstolja meg Ön is a Garda Étterem és Pizzéria fogásait, és győződjön meg a camembert egyedi ízvilágáról.

 

Forrás: mindmegette.hu

 

(2013-03-11)

-Nitta-

 

Az a cikk legalább 2 éve nem frissült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics