Kiszáradás ellen...

Gondolt már arra, hogy mi történik, ha csukott fülekre talál a naponta ismételgetett felhívás: igyon eleget!

Kiszárad! Kókadozik, mint a virág! Bőre ráncosodik, ájulás környékezi, esetleg el is ájul, például… Az emberi szervezet 60-70%-a víz, az agyban ez az arány körülbelül 85%-os! Szakemberek kiszámították, hogy ha a test víztartalmának 1/10-ét elveszítjük, már egy kis séta is gondot jelenthet.

Igyon az egészségéért!

 

A megfelelő mennyiségű fogyadékra azért van szükségünk, hogy létfontoságú szerveink el tudják látni feladatukat. Víz hiányában felborul a szervezet egyensúlyi állapota, zavar keletkezik valamennyi szervünk működésében. A kiszáradás korai szakaszában esetleg az ajak kiszáradása, szomjúságérzet a jellemző tünet. A vízhiány fokozódásával a tünetek is felerősödhetnek: görcsös érzés a karokban, lábakban, gyorsabb pulzus, besüppedt szemek, könnyezés nélküli sírás.

 

Mit és mennyit igyunk, hogy ne száradjunk ki?

 

A folyadékbevitellel ásványi anyagokkal is ellátjuk szervezetünket és ez legalább olyan fontos, mint a vitaminok pótlása egészségünk megőrzése érdekében.

Az elismert – hatóság által ásványvíznek minősített – ásványvíz egyik lényeges kritériuma az, hogy egyértelműen meg lehessen különböztetni az ivóvíztől. A különbözőség megnyilvánul az ásványvíz magasabb ásványianyag tartalmában, az eredendő tisztaságában is.  Az ásványvíz olyan különleges élelmiszer, ami több ezer éve a föld mélyében folyik, teljesen érintetlen. Palackozás előtt nem is szabad semmit sem változtatni természetes összetételén, egyedül a vas- és mangántartalmát szüntetik meg, főként esztétikai okokból, mert a vas barna elszíneződést okoz az üveg falán. Tehát az ásványvíz semmiféle idegen anyagot nem tartalmaz, semmiféle mesterséges kezelésnek nem vetik alá, ezért íze is azért jobb, mint a csapvíznek.

Egy szénsavmentes ásványvíz annál lágyabb, annál semlegesebb, minél kevesebb benne az ásványi anyag, és annál karakteresebb, minél több benne az oldott összetevő.

 

Mérsékelt (500-1500mg/l) ásványianyag-tartalmú vizek ivóvízként való fogyasztás szempontjából a legjobb vizek.

Közepes (1000-1500 mg/) ásványianyag-tartalmú vizek fogyasztása is előnyös, korlátlanul fogyasztható.

Jelentős (1500-3000 mg/l) ásványianyag-tartalmú vizek napi nagy mennyiségű fogyasztását korlátozni kell.

 

A napi szükséges mennyiség tekintetében számos ajánlás van, függ a testfelépítéstől, a fizikai aktivitástól, külső hőmérséklettől, de befolyásoló tényező a napközben elfogyasztott egyéb étel és ital mennyisége is. A lényeg, hogy ne várjuk meg a szomjúság érzetet, folyamatosan lássuk el folyadékkal a szervezetünket!

 

Régi Vigadó

 

Ásványvizek

Naturaqua 0,25l

250.-
Naturaqua 0,75l  580.-
Acqua Panna 0,75l 650.-
San Pellegrino 0,75l 750.-

 

 

 

 

 

Belga Étterem

 

Ásványvizek
Szentkirályi ásványvíz 0,33l 320.-
Szentkirályi ásványvíz 0,75l 640.-
Evian  0,33l 690.-
Perrier  0,33l 690.-

 

 

 

 

(2012-08-27)


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics