Ki a karmester az étteremben?

Mikor étterembe készülünk gyakran kérünk referenciát ismerőseinktől, rendszeresen elhangzik a kérdés: milyen az adott étterem konyhája, finom volt-e az étel.  Teljesen természetes és szokványos, hogy érdeklődünk, de a pincérekről (vagy felszolgálók) miért beszélünk kevesebb alkalommal?

Étterembe általában enni megyünk, de hogy mit eszünk, mennyit fogyasztunk és milyen élménnyekkel térünk haza, nagyban befolyásolja a pincér személye.

 

A pincér hatással van a vendégre, felesleges lenne ezt tagadni. Ha valaki, akkor ő az, aki „eladja” az ételt. De ki is Ő valójában? Pincér vagy felszolgáló?

Sokak szerint a pincér a „több”. A pincér nemcsak lexikális tudással bír, tapasztalati éveket tudhat maga mögött, dolgozik benne az elhivatottság és alázat munkája iránt.

„Mindig a vendégnek van igaza” mondja sok pincér, de ne legyünk bolondok… Persze, igyekeznek a kedves vendég kedvére tenni, hisz az ő céljuk is az elégedett, visszatérő vendég, de ott, és akkor, Ők a szakemberek. Munkájuk nem merül ki a felszolgálásban, bár tény és való, hogy az étterem szemszögéből a legfontosabb feladatuk az ételek és italok ajánlása, eladása a vendégek részére. Na de hogyan? Milyen a jó pincér?

 

 

Aki első blikkre megtalálja velünk a közös hangot; jobb vele, mint nélküle az éttermi ott tartózkodás? Szerintem valami ilyesmi, de tudnám fokozni: türelmes, jó kommunikációs képességű, szereti az embereket, a szakmát, segít az étel, ital választásban.

S ha étterem látogatásunk jól sikerült, alkalmi segítőnket említhetjük az étel előtt is, mint az adott vendéglátóhely erőssége? Előfordulhat, hogy a komplex éttermi élmény elemek - úgy mint a hangulat, ízek, színek, illatok – közül a pincér személye oly mértékben kiemelkedik, hogy miatta gyakrabban járunk oda?

Tehát milyen a jó pincér? És milyen a jó vendég? Bizony, bizony… a pincérek is tudnának mesélni…

 

(2012-06-13)

-eSBé-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics