Ízek és szakácsok harca

A versenyzés az élet sója, amivel szakácsaink gyakran fűszerezik életüket, mert lehetőséget ad arra, hogy a monoton konyhai munkából kiszabadulva megmutassák a nagyközönségnek, mire képesek. Emellett arra is jó lehetőség, hogy megmutassák, mit  tudnának az éttermekben kínálni,  ha egyszer a debreceni lakosokban is fellobbanna a vágy az újragondolt, mai trendeknek megfelelő gourmet vacsorák iránt.

Aki szombaton ellátogatott a Kossuth téren megrendezett Pulykanapokra, szemtanúja lehetett az előbb említett jelenségnek, avagy  a IX. Gál Sándor Emlékversenynek, melynek  keretében három helyszínen, hat verseny zajlott. A főtéren, a villamos sínek mentén éttermi csapatok mérték össze főzőtudományukat felnőtt-szabadtéri és tanuló-szabadtéri  kategóriában. Portálunk éttermei közül a Barabás Étterem, a Calico Jack Pub és a Viktória Étterem szakácsai indultak a megmérettetésen.

 

 

Szintén a főtéren, egy rikítóan narancssárga sátor alatt az Ízek Harca került megrendezésre, ahol egy-egy, két fős szakács-csapatnak fél óra állt rendelkezésére, hogy szezonális alapanyagokból elkészítsen egy friss, nyári fogást.

 

 

Az Arany Bika Bartók termében látványos  hidegkonyhai fogások és a cukrásztanulók által készített torták, sütemények sorakoztak, hogy a szigorú zsűri tagok meghatározott szempontok szerint kiválasszák a nyertes kreációt. A gyönyörű  desszertek láttán, egy középkorú házaspár azon tűnődött, miért nem találkozni ilyen mestermunkákkal a cukrászatokban.

 

 

A Bartók teremben zajló Salátakeverő verseny, melyet tanulók számára hirdettek meg, bővelkedett feszült és vicces pillanatokban. A versenyzők rendelkezésére bocsátott különféle salátalevelekből, ehető virágokból és  gyümölcsökből egy látványra és ízre kitűnő, harmonikus salátamixet kellett improvizálni. Bár  könnyű feladatnak tűnhet egy kis saláta összedobása, ha két zsűri és számtalan iskolatárs figyelő szemei előtt kell elkészíteni, akkor érthető, hogy  megremegnek a kezek. A legkülönlegesebb salátát -a molekuláris konyhatechnológiákkal kísérletező- Máté Roland készítette, akinek minden mozdulatát érdeklődve  figyelték a köréje gyűlt társak és a zsűri.

 

 

A zsűri véleménye alapján, délután négy órára születettek meg a különféle kategóriák eredményei, melyeket a Bartók teremben  hirdettek ki. A teljesség igénye nélkül  a felnőtt-szabadtéri kategória eredményeit tesszük közre, fókuszálva  a portálhoz csatlakozott éttermek helyezéseire. Nagy örömünkre szolgál, hogy szakácsaink közül került ki az abszolút győztes, Elek Richárd, aki fiatal kora ellenére a Barabás Étterem konyhafőnöke.  Az eredmény láthatóan meglepte, nem számított rá, hogy a sok induló közül pont ő lesz az első helyezett.

 

Arany érmes I. helyezett

Elek Richárd, a Barabás Étterem séfje

 

Arany érmes

Györkei László, a Calico Jack Pub szakácsa

Ezüst érmes

Dusnoki Ferenc, a Viktória Étterem szakácsa

 

A debreceniettermek.hu szívből gratulál a nyerteseknek!


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics