WACS - a szakácsok világszervezete

A WACS (World Association of Chef’s Societies) a világ kulináris szövetségeinek globális hálózata, melyet 1928 októberében a párizsi Sorbonne egyetemen alapítottak. Az első kongresszusra 65 delegáció érkezett 17 országból, köztük 36 nemzeti és nemzetközi szövetséggel és a tiszteletre méltó August Escoffier-rel, akit akkor a WACS első tiszteletbeli elnökévé tettek. Ma már 93 hivatalos szövetség - köztük a Magyar Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) - és közel 10 millió profi séf tartozik a WACS világméretű csapatához. A kétévente megrendezésre kerülő kongresszust 82 éves történelme során eddig 20 városban bonyolították le, világszerte.

 

A szervezetet egy megválasztott elnökségi testület vezeti, ami a WACS elnökéből (jelenleg: Gissur Gudmundsson), alelnökéből, pénzügyi vezetőjéből, titkársági vezetőjéből és a nagyköveti tisztséget is betöltő tiszteletbeli elnökből (Bill Gallagher) áll. Az ő munkájukat segítik a kontinentális vezetők, akik Ázsia, Európa, Afrika, a Csendes-óceán és Amerika régióit képviselik.
 
A szervezet által indított programokért, rendezvényekért három bizottság felelős: a Kulináris Versenybizottság, az Oktatási Bizottság, a Marketing- és Kommunikációs Bizottság, illetve néhány albizottság.
 
Küldetés
A WACS egy politikától mentes szakmai szervezet, melyet azért hoztak létre, hogy fenntartsa és továbbfejlessze a meglévő kulináris sztenderdeket.
Ezeket a célokat oktatáson, gyakorlatokon és szakmai továbbképzéseken keresztül kívánják elérni. Szaktekintélye és véleményformáló minősége miatt a WACS globálisan ad hangot minden olyan kérdésben, ami a kulináris szakmához kapcsolódik.

 


Oktatási Bizottság
Az Oktatási Bizottság elnöki teendőit az ír John Clancy látja el, aki több mint húszéves szakmai tapasztalattal bír. Munkásságának és felsőfokú képzettségének hála 2004 óta a WACS tiszteletbeli tagja.
 
A WACS Oktatási Bizottsága egy ún. Kulináris Szakmai Programot indított. Általa azokat a szakmabelieket ismeri el a szervezet, akik egy meghatározott szintű szakmai tapasztalat és képzés birtokában vannak. A programba bárki jelentkezhet, az indulókat egyénenként bírálják.
 
Kulináris Versenybizottság
A Kulináris Versenybizottság elnöke a német Robert Oppeneder. 2000 óta a WACS, 2001 óta a Kulináris Bizottság tagja, elnöki teendőinek pedig 2008 óta tesz eleget.
A Kulináris Bizottság által felállított szabályokat a WACS hivatalos honlapján találhatjuk.
Tájékozódhatunk, melyek az irányadó elvek egy-egy nemzeti, nemzetközi, junior vagy felnőtt csapat esetében, illetve milyen szabályok vonatkoznak az élelmiszer biztonságra, a versenykörülményekre vagy a bírálatokra.
 
A WACS Versenybizottsága által fémjelzett versenyek listáját szintén a szervezet hivatalos oldalán olvashatjuk.

 

Hazánk immár harmadik alkalommal (2007-2009-2011) rendezte meg a WACS Global Chefs Challenge közép-európai döntőjét, ahonnan a győztes kijut a Global Chefs Challenge világbajnokságra. Idén a középeurópai döntőben hazánkat a Klaus Deutschmann és Berki Zsolt (Chateau Visz kastélyszálló szakácsai) alkotta csapat képviselte. Negyedik helyen végeztek. A győztes a holland válogatott lett, ők kerültek ki a világbajnoki döntőre, amit 2012-ben Dél-Koreában rendeznek meg.

 

Klaus Deutschmann és Berki Zsolt (jobbra)


Nem csak az indulókra, a bírákra is komoly figyelmet fordít a WACS, továbbképzésekkel és certifikációkkal biztosítják az állandó színvonalat versenyeiken, legyen szó a világ bármely pontjáról. Az igazolt bírák névsorát szintén a honlapon olvashatjuk, így találkozhatunk Pető István, Gulyás Károly, Balogh László és György László neveivel is.
 
Marketing- és Kommunikációs Bizottság
A bizottság elnöke a dél-afrikai Martin Kobald. A szervezet feladatai közé tartozik a humanitáriánus programok szervezése, a nők szakmai elismerésének elősegítése, a földrajzi határok átívelése és a rendezvények lebonyolítása.

 

 

2011-11-23

 

 

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics