Húsevők és húsmentes ízekre vágyók figyelem!

A Barabás Étterem vegetáriánus menüjéről esik szó az alábbi sorokban. Nem azért, hogy bárkit is áttérítsek erre az étrendre, mert úgy hiszem a vegetáriánusok nemcsak étkezésüket változtatták meg, de életmódjuk és életfilozófiájuk is illeszkedik eme speciális étrendhez. Őket meggyőzni már nem kell, legfeljebb felhívni figyelmüket a Barabás Étterem vega étlapkínálatára és napi menüjére; de az Önök figyelmét, kedves húsimádó társaim szeretném a kicsit másként egészséges ételek irányába terelni.

 

Amiért szó esik a vega menüről, az az, hogy a változatos, egészséges táplálkozás iránti kívánalmak körébe be kell engedjünk vegetáriánus fogásokat is. Bizonyára az Ön családja sem eszik mindennap húst hússal, akkor miért ne próbálnánk ki olyan alapanyagokból készült ételeket, amit a vegák előszeretettel fogyasztanak?

 

Kóstolt már szója fasírtot, szejtánból készült „rántott húst”, amaránt magot; gyakran eszik kölesből, bulgurból, vagy hajdinából készült ételeket, vagy egyszerűen csak húsmentes ételkülönlegességeket?

 

Kandala Dániel, üzletvezető és Nagy Róbert séf szélesítette látókörömet, késztetett vegetáriánus étkek kipróbálására.

„Vegetáriánus menükre és ezek házhoz szállítására van igény, ezt igazolja a megrendelések növekvő száma, a vendégek rendszeres, pozitív visszajelzése. Örülünk a vega megrendelők ételötleteinek, tanácsainak is – hiszen az ő életük szerves része ez a táplálkozási forma.”- mondja Dániel.

 

 

A vegetarianizmusnak több oka lehet, valaki az állatok védelmét tűzi céljául, valaki diétázik, fogyókúrázik, egyesek pedig úgy gondolják, hogy egészségesebb, ha kihagyják a húst az életükből. Több formája is létezik, hogy a húson kívül ki, mit nem fogyaszt még, s a sokféle igényekhez olykor igen nehéz lehet megfelelni, de a Barabás Étteremben igyekeznek odafigyelni a kívánalmakra. Ha a vega menü tojást, sajtot, vagy egyéb „tiltott” alapanyagot tartalmaz, az az étel megnevezéséből jellemzően kiderül. Ha a kedves vendég bizonytalan, akkor bátran emelje fel a telefont és az étterem munkatársai szívesen tájékoztatják.

 

„Törekszünk rá, hogy a heti kínálat színes legyen, hogy a vegetáriánus és a vega étrenddel ismerkedő vendégeink megtalálják azt az ízletes, egészséges fogást, ami a későbbiekben arra sarkalja őket, hogy minket válasszanak. Helybe szállítjuk a ebédet, egyedi igényeket is figyelembe tudunk venni, ételeinkkel kedvezzünk a diétázóknak, az idő szűkében lévő embereknek.” – tájékoztat az üzletvezető.

 

 

„Igyekszünk sokszínű, egészséges, friss alapanyagok felhasználásával összeállítani a heti menüt, a szezonális zöldségek, gyümölcsök mindig terítéken vannak, melyhez kiváló forrást biztosítanak a piaci kistermelők. Saját fogásokat találunk ki, böngésszük az e témában megjelent írásokat, recepteket. A repertoár szerencsére bőséges, rövid időn belül csak ritkán ismétlődnek az ételek. Ha valaki azt hiszi, hogy a vegetariánus ételek unalmasak, egyhangúak, hát nagyot téved! Ezek az ételek gazdag íz- és illatvilággal rendelkeznek, színeik étvágygerjesztőek és nem utolsó sorban kiváltképp egészségesek.” – veszi át a szót Róbert. A vegetáriánus étrend alacsony koleszterinszintet eredményez, telítetlen zsírokat juttat a szervezetbe, csökkenti a cukorbetegség és szívbetegség kialakulásának kockázatát.

 

„A vegetariánus ételek számunkra is újdonságot, olykor kihívást jelentenek, hiszen éttermünkben alapvetően hagyományos, magyaros ételeket készítünk akár modern stílusban, melyekre jellemző a húsok bősége. Az ételek nagy része azonban elkészíthető húsmentes formában is,vagy megfelelő alapanyagok használatával az állati eredetű nyersanyag helyettesíthető.” – mondja Róbert.

 

 

De mivel helyettesítik a húst?

 

„A vegetáriánusok körében egyik közkedvelt alapanyag a szejtán, amelyet húspótlóként tartanak számon. A por állagú nyersanyag meleg vízben áztatva tömbbé áll össze, formázhatóvá, szeletelhetővé válik. Fűszerezést követően lehet rántani, sütni, raguként elkészíteni. A nálunk még csak az utóbbi időben divatossá váló tofut – másnéven szójasajt vagy szójatúró – cézár salátába is használjuk, de készítettünk már belőle töltött paprikát, gyrost is. Ez a szójatermék a húsmentes táplálkozás legfontosabb fehérjeforrása; alacsony kalóriatartalmú, zsírszegény eledel, tehát fogyókúrázóknak is ideális. Gyakran készítünk fasírtot, borsó, sárgarépa, szója, lencse, köles felhasználásával, ezerféleképpen lehet variálni.” - mondja a séf.

 

A menükben sűrűn találkozhat a vendég a valamikori néptáplálékkal a kölessel, a szláv népek által nagyrabecsült hajdinával, és a rizs alternatívájának számító bulgurral a vega menüben. Azontúl, hogy ezek a gabonák módfelett egészségesek, megtörik a krumpli-rizs-tészta köret uralmat. Értékes olajok – dió, mogyoró, szőlőmag – sorakoznak a polcon, s várnak sorukra, hogy kellemes ízükkel megbolondítsák a salátákat. S ezek után mi sem természetesebb, hogy lisztből is többfajtát használnak: barna és fehér rizsliszt, kukoricaliszt, búzaliszt.

 

 

Néhány visszacsatolás a Barabás Étterem vega menüjével kapcsolatban:

 

„Örömmel jelzem, hogy a lányok a mai amaránt magos zöldséglevest díjazták, és bármikor ennék a sokat emlegetett Cézár salátát, mielőbbi ismétlést kérnek... Üdv!” P

 

„Csak egy gyors visszajelzés: nagyon finom volt a zöldséges kuszkusz tegnap, ma a zöldségleves, múlt héten a zabpelyhes zöldségleves, a csicseriborsóleves, a zöldségraguleves lenmagos burgonyagombóccal, a cukkinis rakott bulgur, a kertészleves még az azt megelőző héten szerintem :)
Most ennyi jutott eszembe, de tényleg nagyon ízletesek voltak és érezhetően kevésbé zsírosak!!
Köszönjük!!!!
Üdv a szakácsoknak is ;)”Zs

 

„… csak kíváncsiságból rendeltem, de ha mindig ilyen jókat főztök, még a végén áttérek a húsmentes ételekre! Köszönöm az ízélményt!” D

 

 

 

Próbálják ki, nem fognak csalódni! Nézzék meg a heti menüt és rendeljenek előző nap 18.00 óráig!

 

(2012-10-05)

 


BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics