HACSEK ÉS SAJÓ DEBRECENBEN JÁRT

 

Nevetni jó! És tudják, mi a még jobb? Együtt nevetni!

Erre volt bizonyíték a Viktória Étterem új programsorozatának nyitánya, a Viktória Pódium első estje, amely nem csak kabaré estre invitálta a vendégeket, hanem természetesen egy finom, háromfogásos vacsorára is. Íme a Debreceni Éttermek beszámolója.

 

Az est elején érezhető a várakozás izgalma a teremben – pincérek, szakácsok, mindenki sürög-forog, készülődnek. A feszültség érthető, hiszen majdnem száz vendéget várnak, és mivel ez az első alkalom, egyelőre senki nem tudja, milyen is lesz pontosan. Az asztalok megterítve, a kamerák beállítva – ugyanis az előadást az Alföld TV is rögzíti, így azok sem maradnak le a poénokról, akik nem vettek részt az esten. A terem szép lassan megtelik vendégekkel, és kicsit olyan a légkör, mintha mindenki ismerne mindenkit. „Még mindig szájról szájra terjed legjobban a reklám, nem ér fel semmilyen hirdetés azzal, ha egy programot személyesen ajánlunk. A ma esti vendégek közül szinte mindenkit személyesen, név szerint ismerünk.” – mondja Vajda József, az étterem ügyvezetője, miközben nyomtat még néhányat a menükártyából. A rajta szereplő ételsor pedig a következő:

 

 

Zsályával ízesített almás kacsaraguleves, házi raviolival

 

Színes vagdalékkal töltött csirkejava, gobamártással, és rizsropogóssal, hercegnőburgonyával, szezámmagvas brokkoli rózsával

 

Pódium pohárkrém vidám színekkel

 

 

Nyolc óra előtt nem sokkal megkezdődik a tálalás. A konyhán a teljes személyzet feladathoz jut, hiszen ennyi ember gyors kiszolgálása nem kis munka. Sorra telnek meg a leveses tányérok, megállni nincs idő, mert mire mindenkit kiszolgálnak, kezdődhet is a második fogás tálalása. És mire minden hercegnő burgonya a helyére kerül, addigra a desszert következik – ezzel kicsit kevesebb a gond, mert a csodaszép pohárdesszertek már az est elején a hűtőben sorakoznak. A vendégek jóllakottan dőlnek hátra, a szakácsok is szusszanhatnak egyet, egyedül a pincérek nem pihennek, mert bár a vacsorának vége, iszogatni azért még lehet.

 

 

A vacsora után elkezdődik, amire mindenki várt: a kabaré est, a Mikroszkóp Színpad két tagjával: Heller Tamással és Beregi Péterrel. Mindkét művész elnyerte a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze címet, és mindkettőjük ismerős lehet a közönség számára régről, hiszen számos színdarabban, tévéműsorban szerepeltek. Talán a legismertebb számuk ezek közül a klasszikus duó megformálása: Hacsek és Sajó jelenetei, amelyet gyakran láthattunk a Szeszélyes Évszakokban is. A két karakter igen nagy múlttal rendelkezik, kabaréjeleneteiket először 1929-ben mutatták be, megteremtőjük Vadnay László volt. És hogy miért pont Hacsek és Sajó a két név? A szerző egész egyszerűen felütötte a telefonkönyvet, és rábökött két névre. Így születnek a klasszikusok. Természetesen a Viktória Pódiumról sem hiányozhatott ez a két szereplő, a színpadon többször is felbukkantak. Ezen kívül a művész urak számos dalt és jelenetet adtak elő, együtt és külön egyaránt. Ahogy telt az idő, úgy emelkedett a hangulat: lehet, hogy a tévé- vagy rádiókabaréban gépek nevetnek néha, de itt határozottan nem volt szükség ilyesmire. Az emberek hangosan kacagtak, könnyeiket törölgetve. A nevetés ragadós! Gyanítom, hogy az est végére az is hahotázott, aki otthon, a tévé előtt esetleg csak mosolygott volna. Ki tud rosszkedvű lenni, ha száz ember nevet egyszerre?

 

 

A műsor végeztével még a művész urakkal is sikerült néhány szót váltanunk. A több, mint másfél órás előadás után igencsak elfáradtak, és sietősen pakolnak, hogy mihamarabb visszaindulhassanak Budapestre – de láthatóan boldog mosoly ül mindkettejük arcán. „Remekül éreztük itt magunkat ma este. Az én esetem egy kicsit különleges, hiszen Debrecenben születtem, tanultam, és egy kicsit haza jötte mostm. Megmondom őszintén, ilyenkor az ember sokkal jobban izgul, hogy milyen fogadtatásban részesül majd az előadás. Azt hiszem, mindkettőnk nevében mondhatom, hogy jól sikerült, és ez nagyon nagyon jól eső érzés. Én nem vagyok egy iszákos ember, sőt… de ma este egy nagy pohár whisky-t ittam meg annak örömére, hogy sikeresen szerepeltünk. Az éttermet egyébként jól ismerem, sokszor ettem már itt, és mindig finomakat. Az egyik tulajdonossal (Puskás Istvánnal) osztálytársak voltunk, és tudom róla, hogy a lelkét is kiteszi a vendégekért.” – mondja Heller Tamás. „Őszintén és igaz szívvel mondtam az előadás végén, hogy ezt a közönséget szívesen elvinném magammal mindenhová!” – fűzi hozzá Beregi Péter.

 

 

A Viktória Pódium első estje tehát teljes sikert aratott, elégedetten távozott nem csak a közönség, hanem a fellépők is. Aki pedig kedvet kapott egy kis vacsorával egybekötött nevetésre, az semmiképp se hagyja ki a következő alkalmat: március 20-án a Pódium következő fellépője Bajor Imre lesz. Foglaljanak asztalt mihamarabb – hiszen legutóbb is telt ház volt, nehogy lemaradjanak!

 

(2012-03-19) 

(janetonic)


BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics