Csúcsmárkákkal mixelnek a Melangeban

Kedvező hír a koktélkultúra iránt érdeklődőknek, a shake-ek szerelmeseinek, ugyanakkor azoknak is, akik érdeklődő kedvük folytán bele merik vetni magukat az újabbnál újabb íz- és látványvilágú italok tengerébe: a debreceni Melange Kávéház új italkínálattal bővült. Érdeklődve kérdeztük Kammellander Ernestet, a kávéház bártenderét az új italokról, azok minőségéről és készítési módjuk finomságairól, ő pedig a szakértők és szakmaszeretők részletességével válaszolt.

 

 

Pár hónappal ezelőtt a Melange Kávéházban itallap váltás volt, ami azt jelentette, hogy olyan új italokat hoztak be, melyek egyedülállóak Kelet-Magyarországon. A most bekerülő koktélok legközelebb komolyabb pesti szállodákban és koktélbárokban találhatóak meg.

 

Debreceni Éttermek: Mi volt a frissítés oka?

Kammellander Ernest: Az új italok olyannyira speciálisak és különlegesek, hogy a térség koktél fogyasztási kultúrájának egy új dimenzióját mutatják be, és tapasztalataink szerint vendégeink nyitottak erre. Egyébként én szerzem be az alapanyagokat egy külön erre specializálódott cégtől, akik csak Budapestig hajlandóak szállítani, onnan nekem kell megoldani a fuvarozást, amiből szintén látszik, milyen egyedülálló italok ezek.

 

D.É.: Ezek szerint a minőségi koktélokra vágyó vendégek megjelenésére számítasz.

K. E.: Akik színvonalas italokat szeretnének fogyasztani válogatott minőségű alapanyagokkal, azoknak a Melange a legjobb hely rá Debrecenben. Példaként említeném a Roberto Cavalli vodkát, mely csúcs kategóriás olasz vodka. A divatmágnás úgy gondolta, hogy kreál egy vodkát, így készített egy gyönyörű üveget, ami szépen díszíti a polcot, és készült hozzá egy kifogástalan minőségű nagyon tiszta vodka is, melyet főként alapanyagként használok.

 

 

D.É.: Milyen újdonságok vannak még?

K. E.: Vodkából az Absolut vodka vanília ízesítése, amit többek között az Espresso martiniben használunk. Ez egy tipikus étkezések után fogyasztandó desszert ital, valamint tartunk még Belvedere vodkát, ami egy szintén prémium kategóriás lengyel ital, és nagy népszerűségnek örvend. Mondhatnám, hogy egy remek alternatíva a Grey Goose Vodka mellett. Egy selymes, letisztult vodka, nem veszi el a többi összetevő ízét és mellékízt sem hagy. Nem volt még olyan, hogy valaki esetleg kipróbálta valami után és ne azt mondta volna, hogy „Azt a mindenit.”

 

D.É.: A rumok terén mi a helyzet?

K. E.: A Sailor Jerry egy mostanában érkezett karibi stílusú fűszeres rum. A név egy tetováló-művészt takar, ő alkotta meg saját ízlése szerint. Meghatározó benne a mandula, vanília és a fahéj. Rum alapú karibi stílusú italokhoz kiváló. Passion fruit, mandula, ananászlé, lime, mind nagyon passzol hozzá. A Navy and army például, a Sailor Jerry-n kívül mandulaszirupot, frissen facsart lime levet, frissen reszelt szerecsendiót tartalmaz, ami szintén kihozza a rum egyedi aromáját. Rumoknál újítás az Appleton Estate 12 éves kiadása, ami egy testes, nehéz, önmagában is fogyasztható jamaicai rum.

 

 

D.É.: A tiszta rum fogyasztók nem veszik rossz néven, hogy koktél alapanyagnak használjátok az italaikat?

K. E.: Nehéz kérdés, de ami biztos, hogy ezek annyira jó alapanyagok, hogy tipikus jegyeik még a kevert italokban is erősen felfedezhetők. Nem véletlenül alkalmazzuk őket, emelik az ital minőségi szintjét, és ez azt hiszem már önmagában is dicséret. Ilyen italunk a Mai Tai, 12 éves jamaicai rummal, egy másik variációja a Mai Tai Swizzle, amiben Matusalem rum van - szintén különleges, 10 évig érlelt, a Dominikai Köztársaságból származó rum -, továbbá 7 évig érlelt Havana rum és sárgabarack likőr.

 

D.É.: Mi alapján választanak italt a vendégek? Szeretik a különlegességeket?

K. E.: Koktélokat leginkább alapanyag alapján. A karakteresebb ízvilágot kedvelőknek rumos vagy wishkey alapú koktélt ajánlanék, mert amíg a vodkának semleges íze van, addig az előbbieknél sokat számít, hogy milyen hordóban és eljárással, hány évig érlelték. Ami a Gin kategóriát illeti, behoztuk a Hendrick’s gin-t. Ez egy skót gin uborka eszenciával és rózsaszirom kivonattal. Ezt rendszeresen kérik gin tonik formájában, ilyenkor pedig lime vagy citrom helyett inkább uborka szeletekkel díszítem, ami remekül kihozza az ízét. Először természetesen meglepődnek ezen a vendégek, majd az uborkából kiázó aromát érezve már nem kételkednek, mert az valami fantasztikus. A Hendrick’s egyébként is „Be unsual gin”-ként reklámozza, tehát szokatlan gin.

 

 

D.É.: Hogyan kreálsz új italt, mi alapján választod ki az alapanyagokat hozzá?

K. E.: Mivel ezzel foglalkozom, tudom, mi passzol egymáshoz. A Hendrick’s ginhez például nagyon jól megy az uborka. A shakerben összetört uborka és a gin már egy nagyon jó alap. Korábban készítettem koktélt uborkából és friss gyömbérből. Megnéztem, hogy milyen lesz, ha teszek bele egy kis gyömbért, édesítőként cukor helyett levendulaszirupot használtam, amit frissen facsart citromlével hoztam egyensúlyba. Kis pohárba szűrtem, uborkával díszítettem és citromhéj olajával illatosítottam. A végeredmény magért beszélt.

 

Az a cikk legalább 2 éve nem frissült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 

 


BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics