Az étkezések nélkülözhetetlen eleme – kenyérlepények Indiából

A világ hetedik legnagyobb országának minden régiójára más éghajlat, történelem, vallás, kultúra és dialektus jellemző. Nincs ez másképp a főzési stílussal sem. Ennek megfelelően az élelmiszerek is nagyon eltérőek vidékenként. Az indiai ételek alapanyagainak, színeinek és ízeinek kavalkádja valódi ünnep az érzékek számára. A sokféleség a lepénykenyerek változatoságában is megmutatkozik, mely kínálatából a Kashmír Indiai Étterem is bemutat néhányat.

 

Az észak-indiai konyhaművészet bárányhús, szárnyasok, tisztított vaj (ghí), tej és fűszerek használatára épít főként, az iszlámhatást érzékeltetve. A régió egyik legnépszerűbb étele a tandúri csirke.  A déli területek kapcsán a rizs szerepe kiemelkedő, a reggeli, az ebéd illetve a vacsora nélkülözhetetlen eleme, de az elkészítési mód mindig más és más, sőt ugyanolyan név alatt teljesen más recepteket vonultatnak fel a különböző államok. A portugálok által kelet gyöngyének nevezett Goa mediterrán hangulatot képviseli, a tenger gyümölcseinek lenyűgöző választékával.

 

Kelet-Indiában az ételek jellemzően savanykásabbak, pikánsabbak, mint más területeken. A Gangesz folyó adta halak változatos elkészítése, a fűszeres szószok, torma és mustárolaj gyakori használatával sajátos ízvilágot képviselnek.  A vegetáriánus Nyugat hagyományos ételei könnyedebbek, de a gazdag fűszerezés harmónikus ételek variációit hívja életre.

 

 

Az étkezések során nélkülözhetetlen legtöbb indiai kenyér élesztő, illetve kovász nélkül készül, csak lisztből és vízből a kenyérkészítés legegyszerűbb módján;  alakja lapos, lángoshoz hasonlít. Élesztő, kovász nélkül a kenyér nehéz lehet, de az indiai lepénykenyeret rendkívül vékonyra nyújtják, majd nagyon forró hőmérsékleten sütik. Ennek köszönhetően, a gyúrás során a tésztába szorult levegő kelesztőként viselkedik, a nagy hő felfúja a kenyeret.

 

 

A jellegzetes indiai kenyérfélék közül a legnépszerűbbek: a csapati (lisztből és vízből sütött lepény), a roti (kukoricalisztből készült keletlen, ropogós lepény), a nán (kelesztett fehér lepény), a papadum (lencselisztből sütött lepény) vagy a különböző töltött kenyerek, amelyeket forró ghíben sütnek ki.  

 

Kevés indiai háztartásban van kovásztalan kenyér sütésére alkalmas sütő, helyette nehéz, önöttvas serpenyőt, sütőlemezt, úgynevezett tavát használnak, kivétel az élesztővel készülő nán, amit a tandúri sütő oldalára tapasztva sütnek, innen füstös íze. Gyakoriak olyan változatai is, amelyeknek tésztájába fokhagymát valamint más fűszert kevernek, vagy pedig megtöltik fűszeres darálthússal, krumplival illetve egyébbel.

 

Kenyérlepény Ft
Tandoori Roti

330

Indiai lepénykenyér 330
Fokhagymával ízesített lepénykenyér 440
Többrétegű, vajjal ízesített lepénykenyér 440
Hagymával töltött lepénykenyér 590
Fűszeres burgonyával töltött lepénykenyér 590
Indiai sajttal töltött lepénykenyér 690
Mentás lepénykenyér 690
Olajos magvakkal és gyümöcsökkel készített lepénykenyér 690
Darált marhahússal töltött indiai lepénykenyér 790

 

 

Felhasznált irodalom: Indiai konyha lépésről lépésre

 

(2013-09-06)

-eSBé-


BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics