Ahol a pogácsa otthon van…

 

Vidéken nőttem fel, nagyszüleim falun laktak… Biztosan sejtik, hogy a disznótor a téli időszak elmaradhatatlan eseménye volt. Kora reggel elkezdődött az állat feldolgozása, s mindenkinek megvolt a rá kiosztott feladata (én kolbásztöltésnél serénykedtem, és buzgó kelt tésztaevő voltam). Ha disznótor, akkor pálinka, és pogácsa… Még ma is élénken fel tudom idézni a dermesztő hideget, a fagyott vizet a kerticsap alatt, a gumicsizmát és bekecset viselő, pálinkás kupicát szorongató rokonok, szomszédok látványát. A melegítő rövidital után pedig a frissen sült, illatos krumplis és töpörtyűs pogácsa következett…

 

Most kérdezhetné a kedves Olvasó, vajon ez meg hogyan kötődik a Paripa Csárdához? Elmondom.

 

 

Azóta természetesen felnőttem, olyannyira, hogy már én is készítettem pogácsát, krumplisat. Valahogy persze soha nem sikerült olyan finomra, mint a Nagymamáé, de jó lett. Telt múlt az idő, s család folyamatos unszolására egyszer nekiveselkedtem a töpörtyűs pogácsának. (Itt hadd jegyezzem meg, hogy a tepertő vagy tepertőkrém „aranyárban” van!) Aki készített már leveles – merthogy ez volt a kívánság -, tepertős pogácsát az tudja… dagasztás, kenés, hajtogatás, pihentetés, és mindez háromszor, legalábbis, az általam választott recept ezt diktálta.

Hízott pogácsatészta, szaggatás, irány a tepsi! Megsült életem első tepertős pogácsája, azt hiszem olyan volt, ahogy meg van írva a nagykönyvben, ízletes, foszlós és néhány óra múlva már csak a sütő volt langyos, a pogi eltűnt. Isteni volt, de egy fél napos munka, így apercen, hogy elfogyott a tepertős, megfenyegettem a családot: ez volt az utolsó pogácsasütés. (Zárójelben jegyzem meg, hogy én a gyorsan elkészíthető ételeket preferálom, állandó időhiány miatt.)

 

 

Az eset után 1-2 héttel a fülembe jutott, hogy mi készül a Paripa Csárdában: TEPERTŐS POGÁCSA, többek között.

Természetesen felkerekedtünk, és a fenyőerdő közepén egy kellemes délután eltöltésére készültünk és persze a pogácsára. A Paripa konyhája a hagyományos magyar ízekre alapul, kemencében főtt, sült ételekkel, házi kenyérrel várja a betérőket. Az a’la carte választékon felül minden nap témaorientált ételekkel készül, csak ki kell választani a szánk ízének megfelelőt. Az istállóban hátaslovak várják mind a kezdő mind a túralovaglás szerelmeseit. Nagyszerű program, a friss levegőn. A lovaglás nekünk kimaradt, a hasunkra koncentráltunk.  A töpörtyűs pogácsa fenomenális volt, faltuk és faltuk…

 

 

A Csárda hangulata, a kockás terítő, a falvédő és a pogácsa íze, Nagymamámat jutatta eszembe…

 

 

 

 

Uniós védettségre pályázik a tepertős pogácsa.

Ha az uniós tagállamok hat  hónap alatt nem emelnek  kifogást, akkor a pogácsa hasonló kategóriába kerül, mint a mozarella vagy a nápolyi pizza, amelyeket az  olaszok  védettek le. A hagyományos recept szerint 25 deka tepertőbe 10 deka lisztet kell tenni, további 15 deka lisztből pedig tésztát kell készíteni. Utóbbiba a víz mellett kell egy kis só, bors, valamint tojássárgája és pár csepp rum vagy ecet is. Ha a tepertős pogácsa uniós védettséget kap, akkor magát az elnevezés is megkapja, mégpedig a magyar hagyományok szerint előállított sós sütemény, illetve a hagyományos különleges termék megjelölést.

Forrás: hirado.hu

Nadányi Zoltán: Az első pogácsa

(részlet)

 

Konyhajelmezt öltött

kislányom, Kati,

sütő tudományát

úgy próbálja ki.

 

Húsz kis pogácsából

csak egy sikerült,

az is furcsán festett,

mikor kikerült.

 

Botrányos alakja,

rossz fogása volt,

kemény ropogása,

de - pogácsa volt.

 

 


BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics